Okrasa łamie przepisy Odcinek 243 - Żeberka na trzy sposoby

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnej swojej wyprawie kulinarnej Karol zaprasza widzów do kwitnących, wiosennych sadów na potrawy z żeberek. Ten rodzaj mięsa był przez lata traktowany w kuchni polskiej trochę po macoszemu, raczej pojawiał się na naszym stole jako dodatek do zup. Ale już w kuchni chińskiej gotowane na parze, duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko - kwaśnych zawsze uchodziły za nie lada przysmak. Nie sposób też nie wspomnieć o grillowanych żeberkach z południa Stanów Zjednoczonych podawanych z sosami barbecue. To jedno ze sztandarowych dań, słynnych zwłaszcza w Teksasie. A jak przywrócić należny blask żeberkom spożywanym nad Wisłą? Tym właśnie zajmie się nasz kucharz. Będzie więc rosół na żeberkach wedle złamanego przez Karola polskiego przepisu z XVIII wieku. Ponadto żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.

Czas trwania:23 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby
  • Żeberka na trzy sposoby