Okrasa łamie przepisy Odcinek 261 - Gotowanie "na dziko"

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"
  • Gotowanie "na dziko"