Okrasa łamie przepisy Odcinek 275 - Ciasta z ognia

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wytłumaczy, jak przygotować różne ciasta na żywym ogniu. Dziś, kiedy do dyspozycji kucharzy, nawet amatorów, jest olbrzymi wybór wszelakich kuchenek, od gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, parowych po mikrofalowe, to trudno sobie wyobrazić czasy, gdy przodkowie dzisiejszych mistrzów kuchni wszelkie potrawy, w tym wymyślne ciasta przyrządzali na ognisku. I to niezależnie czy było to ognisko na świeżym powietrzu czy w kuchennym palenisku. Relikty takiego wypiekania na żywym ogniu odnajdziemyw polskiej kuchni do dziś. Najsłynniejszy to podlaski sękacz, którego pierwowzór odnajdziemy w XVI - wiecznym, polskim przepisie na kołacz przyrządzany na kiju nad ogniem. Dlaczego wartowracać do tak archaicznych sposobów wypieku? Oczywiście chodzi głównie o smak takiego ciasta, czyli rzecz dla Karola najważniejszą. Jakie ciasta pieczone na żywym ogniu przygotuje kucharz? Nie będzie tradycyjnego sękacza, ale za to przyrządzi drożdżowe ciasto z jabłkami, pieczone babeczki z burakami i czekoladą oraz placek z pieczonym indykiem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia
  • Ciasta z ognia