Okrasa łamie przepisy Odcinek 281 - Pomorska jagnięcina

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Co zobaczymy w kolejnej wyprawie kulinarnej Karola Okrasy? Tym razem nasz kucharz wyruszy na Pomorze i zajmie się mięsem jagnięcym. Choć baranina czy jagnięcina kojarzy się przeciętnemu Polakowi raczej z kuchnią Podhala, to na Pomorzu również hodowano owce. Specjalnie wyhodowana rasa owcy pomorskiej była przeznaczona głównie na pozyskanie wełny, ale oczywiście dawni mieszkańcy tej krainy nie gardzili także jej mięsem. Do dziś w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza hoduje się dawną rasę owiec. Zachowały się też dawne przepisy oraz przekazy o tym, jak przyrządzano na tych terenach jagnięcinę i baraninę. A jakie potrawy z pomorskiej jagnięciny przygotuje Karol? Zobaczymy potrawę z mielonej pomorskiej jagnięciny, inspirowaną z jednej strony arabskim daniem śniadaniowym - szakszuką, a z drugiej strony włoskim sosem do makaronu po bolońsku, podawanym na obiad. Będzie też zupa wedle danego przepisu, doprawiona pszenicznym piwem i octem piwnym oraz pieczone combry jagnięce w boczku z marynowanymi ogórkami gruntowymi. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina
  • Pomorska jagnięcina