Okrasa łamie przepisy Odcinek 283 - Polska borówka amerykańska
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa wyruszy na plantację borówki amerykańskiej. Ten popularny dziś owoc pojawił się w naszym kraju w końcu lat 80. XX stulecia za sprawą naukowców z SGGW z Warszawy. Dziś Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej w Europie. A warto po nią sięgać, bo ma wiele zalet. Jagody są soczyste, wonne i słodkie a przy tym niskokaloryczne. Dzięki drobnym pesteczkom regulujątrawienie, zawierają sporo wapnia, fosforu, kwas foliowy i wiele innych witamin. Głównym atutem borówki amerykańskiej są jednak fitoestrogeny, które niszczą zły cholesterol, a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Są więc ważnym wsparciem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozyi nowotworów. Nie koniec na tym. Antocjany odpowiedzialne za błękitny kolor borówek poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka i polepszają widzenie. Preparaty z czarnych jagód to obowiązkowy suplement diety japońskich komputerowców. A jakie potrawy z udziałem polskiej borówki amerykańskiej przygotuje Karol? Menu: duszona w borówce amerykańskiejpolska łopatka jagnięca z Karpat; krótko marynowany łosoś podany na sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny