- Odcinek 60 : Różne smaki barszczu

Ryby na wiosennym grillu, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku programu Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Polsce na zupę z buraków mówi się barszcz czerwony, a na zupę na zakwasie z mąki barszcz biały. Okazuje się, że wszystkie polskie kwaśne zupy pochodzą od zupy przyrządzanej na ukiszonej roślinie o nazwie barszcz zwyczajny. Był to ulubiony przysmak Władysława Jagiełły, a król Władysław Jagiellończyk, osadzony na węgierskim tronie, tęsknił za zieleniną z barszczu i kazał ją sobie przyrządzać. Potem barszczem nazywano też wersję robioną na zakwasie z buraków, a także każdą inną kwaśną zupę, nawet z kwasu dzieżnego lub śliwek, bo jak pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej, "lubili zawsze Polacy kwaśne potrawy, krajowi ich właściwe i zdrowiu potrzebne". Przy okazji gotowania barszczów, Karol pokaże jak domowym sposobem zrobić białą kiełbasę. Zainspirowany dawnymi barszczami Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. Pierwszym daniem będą duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej. Kolejna potrawa to pieczony łosoś z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a trzecia propozycja to własnoręcznie przyrządzona biała kiełbasa z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×