- Odcinek 66 : Sandomierz pachnący serem

Bezglutenowa kuchnia, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa rusza do Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Dlaczego Sandomierz i polskie sery? Bo właśnie w Sandomierzu co roku odbywa się festiwal pod nazwą Czas dobrego sera, na który zjeżdżają najlepsi producenci serów z całej Polski. W tym roku byli też serowarzy z Włoch i Francji i okazało się, że w polskie sery mogą śmiało konkurować z serami zaprezentowanymi przez przedstawicieli tych dwóch serowarskich potęg. Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane kuchnią polską, przyrządzone z użyciem najlepszych polskich serów dojrzewających. A gotować będzie w ogrodzie na terenie klasztoru dominikanów z widokiem na panoramę Sandomierza. Przygotuje trzy potrawy, prezentujące różne możliwości zastosowania serów dojrzewających do tworzenia atrakcyjnych w wyglądzie i smakowitych dokonań kulinarnych. Pierwszym daniem będzie zapiekanka z duszonej z warzywami wołowiny i rumianą skórką z sera i kukurydzy. Kolejna potrawa to pieczony w liściach winogron łosoś w sosie serowym, a trzecia propozycja to wątróbka drobiowa smażona z malinami i młodą cebulką, podana z chipsami z sera dojrzewającego. Jak będą wyglądać takie dania?

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×