Okrasa łamie przepisy Odcinek 66 - Sandomierz pachnący serem
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa rusza do Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Dlaczego Sandomierz i polskie sery? Bo właśnie w Sandomierzu co roku odbywa się festiwal pod nazwą Czas dobrego sera, na który zjeżdżają najlepsi producenci serów z całej Polski. W tym roku byli też serowarzy z Włoch i Francji i okazało się, że polskie sery mogą śmiało konkurować z serami zaprezentowanymi przez przedstawicieli tych dwóch serowarskich potęg. Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane kuchnią polską, przyrządzone z użyciem najlepszych polskich serów dojrzewających. Będzie gotować w ogrodzie na terenie klasztoru dominikanów z widokiem na panoramę Sandomierza. Przygotuje trzy potrawy, prezentujące różne możliwości zastosowania serów dojrzewających do tworzenia atrakcyjnych w wyglądzie i smakowitych dokonań kulinarnych. Pierwsze danie to zapiekanka z wołowiny duszonej z warzywami i rumianą skórką z sera i kukurydzy. Kolejna potrawa to pieczony w liściach winogron łosoś w sosie serowym, a trzecią propozycją jest wątróbka drobiowa smażona z malinami i młodą cebulką, podana z chipsami z sera dojrzewającego.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny