Przewodnik po Australii dla smakoszy

The Food Lovers' Guide To Australia, Australia 2005

Maeve O'Meara i Joanna Savill podróżują po Australii, smakując lokalne przysmaki. Niektóre potrawy są naprawdę wyjątkowe, jak np.: melokhia, zwana żywnością faraonów.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Przewodnik po Australii dla smakoszy w telewizji

Opis programu

Przygotujcie się na szalony i wyśmienity program, którego prowadzące odkryją przed Wami tajniki australijskiej kuchni. Maeve O'Meara i Joanna Savill wyruszają w podróż do najbardziej odległych zakątków kraju i próbują lokalnych produktów. Czy jedliście kiedyś świeże australijskie ślimaki, ogórka morskiego lub korzeń lotosu? Jeśli nie, to koniecznie musicie zobaczyć, jakie potrawy na swojej drodze odkryją prowadzące program. Niektóre przysmaki są naprawdę fascynujące i egzotyczne, np. melokhia - zwana żywnością faraonów albo słynny "blue bones" - danie z ryby będącej specjalnością Broome. Maeve i Joanna odwiedzają gospodarstwa ekologiczne, plantacje na tropikalnej północy kraju i wiele innych miejsc, po to by poznać różnorodność lokalnej kuchni i produktów. Na kuchnię australijską ma wpływ wiele czynników, takich jak położenie geograficzne czy napływ ludności z całego świata. Do niedawna niedoceniona, obecnie kuchnia z Australii przeżywa rozkwit i jest chwalona przez krytyków kulinarnych na całym świecie. Dzieje się tak m.in. za sprawą świeżych, lokalnych składników. Ryby, owoce morza, doskonałe mięsiwa, sery, owoce i warzywa dają możliwość komponowania rewelacyjnych i jednocześnie prostych dań, z którymi poradzi sobie w kuchni każdy adept sztuki kulinarnej. Maeve O'Meara jest znana już widzom Kuchni. tv z programu "Kulinarne safari".