„Klątwa umarlaka: w poszukiwaniu zaginionego złota”. Kru Williams Pitt i Adam Palmer są poszukiwaczami złota. Opowiedzieli nam o tym!

„Klątwa umarlaka: w poszukiwaniu zaginionego złota” to program, który możecie oglądać na antenie Polsat Viasat History. Jego bohaterami są Kru Williams Pitt i Adam Palmer, którzy opowiedzieli nam o szukaniu złota! Sprawdźcie.

Multimedia

„Klątwa umarlaka: w poszukiwaniu zaginionego złota” na Polsat Viasat History

W programie „Klątwa umarlaka: w poszukiwaniu zaginionego złota”, który miał swoją premierę na antenie Polsat Viasat History, bierzecie udział w misji odnalezienia zaginionego złota. Jak dowiedzieliście się o tym skarbie?
Adam: Kiedy miałem 12 lat trafiłem na książkę, która zawierała mnóstwo legend i historii i pomyślałem „skoro mówią, że to może być prawda, to chcę to sprawdzić”. Tam po raz pierwszy spotkałem się z informacją o zaginionej kopalni złota w Pitt Lake, o tym, że jest to bardzo niebezpieczne miejsce, a ludzie nie wiedzą tak naprawdę czy informacja o złocie jest prawdą, czy tylko legendą. Zapragnąłem wtedy dowiedzieć się, jak jest naprawdę. Kiedy skończyłem 16 lat, zrobiłem prawo jazdy i mogłem wreszcie dostać się do miejsc opisanych w książce, a zaginiona kopalnia złota była najbliżej, więc miałem w końcu możliwość podjęcia próby udowodnienia prawdziwości legendy o złocie Slumacha. Wraz ze zgłębianiem się w temat, coraz bardziej zdawałem sobie sprawę, że jest w tej legendzie trochę prawdy. Naturalną koleją rzeczy było rozpoczęcie poszukiwań na miejscu. Zacząłem realizować wielodniowe wyprawy z plecakiem i wspinaczki górskie. I robiłem to na obszarze, gdzie kopalnia mogła istnieć, ponieważ jeśli mam zamiar wspinać się po górach, równie dobrze mogę iść w obszar, w którym mam możliwość znalezienia złota.

Dokument ukazujący odkrycie komory grobowej legendarnego Tutanchamona na Polsat Viasat HistoryZobacz więcej

Wyprawa po złoto Slumacha to niebezpieczna przygoda. Wielu, którzy podjęli się poszukiwań, nigdy nie wróciło. Czy podczas waszej wyprawy wydarzyło się coś niebezpiecznego?
Kru: Na każdym kroku można tam złamać nogę, uszkodzić kostkę, można się poślizgnąć i skręcić kark. Jest dzika zwierzyna, są non stop upadki ze skał, szczeliny. Wszędzie, gdzie prowadzi nas Adam jest bardzo niebezpiecznie. Powinno paść pytanie o to, czy mamy jakiekolwiek bezpieczne momenty. [śmiech]
Adam: Ja ci zapewniam bezpieczeństwo.
Kru: Uchodzimy z życiem, to się liczy. Mnie też często zostawiasz sam na sam z niebezpieczeństwem. Ale ważne, że pod koniec dnia zawsze wracamy cali. I dopóki nie zdobędziemy tego złota, nie zrezygnujemy.

Jak przygotowywaliście się do wyprawy?
Adam: Przygotowanie odbywa się poprzez lata podobnych doświadczeń. Nie ma jednej słusznej formuły. Każdy ma swoją metodę, a najlepszym sposobem na przygotowanie jest właśnie zdobycie doświadczenia. To złożone pytanie: jak przygotować się na cross, lodowce, góry? Powiem tyle: jak nie jesteś przygotowany, to od razu będziesz to wiedzieć. [śmiech]

Czy musieliście uważać na kamerzystę i innych członków ekipy?
Kru: Tym ludziom naprawdę należy się szacunek. Wielu z nich po raz pierwszy było na lodowcu. Dla mnie samego było to bardzo trudne doświadczenie, bo nie wiedzieliśmy zbyt wiele o tym, w co się pakujemy ani o miejscach, w których będziemy. Naprawdę fajnie było obserwować ich postępy. To tak jak w sztukach walki – zaczynasz od białego pasa, pracujesz nad sobą i wspinasz się na coraz wyższe poziomy. Adam był przyzwyczajony do tego, ale normalni ludzie nie robią takich rzeczy, a zwłaszcza gdy masz kamerę i patrzysz przez nią. Zatem obserwowanie rozwoju naszej ekipy było wspaniałym doświadczeniem, ale też super dodatkiem do programu. Wyprawa i jej trudy połączyły nas wszystkich w jedną szaloną rodzinę.

Zobacz galerię

Sprawdź program tv na stronie Telemagazyn.pl

Komentarze

Skomentuj
  • Ostatnia aktualizacja zycja (gość)

Weź się kurwa za robote worku smieci¿¿¿☆☆☆♡♡♡$$¥¥♤■■■¡¡¿

31.01.2023 04:07

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.