Night Train to Lisbon, Szwajcaria/Niemcy/Portugalia 2013
Zafascynowany dziełem Amadeu de Prady profesor filologii klasycznej porzuca dotychczasowe życie. Wyrusza do Lizbony, by odkryć losy poety żyjącego za czasów dyktatury Antonia de Oliveiry Salazara.
W Bernie pewnego deszczowego poranka profesor filologii klasycznej Raimund Gregorius widzi kobietę szykującą się do samobójczego skoku z mostu Kirchenfeld. Wkrótce przypadkowo spotkana Portugalka przekonuje go, by przeczytał książkę Amadeu de Prady. Zafascynowany dziełem Gregorius porzuca dotychczasowe życie. Wyrusza w podróż do Lizbony, by odkryć losy de Prady, doktora i poety żyjącego za czasów dyktatury Antonia de Oliveiry Salazara.
Pewnego deszczowego poranka w Bernie profesor filologii klasycznej Raimund Gregorius (Jeremy Irons) widzi kobietę, szykującą się do samobójczego skoku z mostu Kirchenfeld. Wkrótce przypadkowo spotkana tajemnicza Portugalka przekonuje go, by przeczytał książkę Amdeu de Prado. Zafascynowany dziełem, Gregorius porzuca dotychczasowe życie i wyrusza w podróż do Lizbony. Chce odkryć losy de Prado (Jack Huston), który był doktorem i poetą żyjącym za czasów dyktatury Antonio de Oliveira Salazara. Ekranizacja poruszającej powieści Pascala Merciera w reżyserii dwukrotnego zdobywcy canneńskiej Złotej Palmy Bille'ego Augusta. W rolach głównych zdobywca Oscara Jeremy Irons, nominowany do dwóch Oscarów Tom Courtenay, nominowana do Oscara Lena Olin, zdobywczyni Cezara Charlotte Rampling oraz gwiazda trylogii "Władca Pierścieni" Christopher Lee.
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: