Okrasa łamie przepisy Odcinek 103 - Francuskie tropy w mazurskiej kuchni
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa udaje się w kulinarną podróż w okolice Ełku. W malowniczo położonym ośrodku nad jeziorem, zajmie się zagadnieniem mieszania się tradycji kulinarnych. Bo jeśli dobrze przyjrzymy się mazurskim przepisom, to znajdziemy wiele podobieństw do innych kuchni narodowych. Tym razem Karol będzie poszukiwał francuskich tropów w mazurskiej kuchni. A jest ich sporo zarówno w samych nazwach potraw, jak i w technikach oraz metodach obróbki kulinarnej lokalnych produktów. I dziś trudno orzec czy francuskie wpływy w kuchni mazurskiej to efekt przemarszu wojsk Napoleona w 1812 roku, czy może to ślad pobytu jeńców francuskich, którzy budowali drogi mazurskie po wojniefrancusko - pruskiej z 1870 r. , a może po prostu kuchnie narodowe i regionalne przenikają się wzajemnie. Karol zainspirowany francuskimi wpływami przygotuje dania wykorzystując lokalne składniki. Pierwsza potrawa tozupa cebulowa przyrządzona na wywarze z ryb mazurskich. Druga to placek drożdżowy, podsmażony na maśle jak francuska bułeczka brioche, podany z twarogiem i glazurowanymi w miodzie malinami. Trzecia potrawa, którąproponuje Karol Okrasa to udziec z jelenia po burgundzku, ale zamiast wina, Karol użyje ciemnego piwa z dodatkiem wiśni.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny