Okrasa łamie przepisy Odcinek 111 - Świeże mazurskie ryby

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa ruszy do krainy mazurskich jezior, które tak lubi. Może jednym z powodów, dla których lubi tu przyjeżdżać, są świeże mazurskie ryby? Dziś tych ryb przeciętny Polak jada zbyt mało. A przecież kiedyś nasi przodkowie mieli ponad 150 dni postnych w roku, więc ryba często gościła na ich stołach. Biedni ryby jedli codziennie, bo były tańsze od mięsa. Dziś to raczej mięso jest w przystępniejszych cenach, ale po ryby warto sięgać, bo ryby to zdrowie. Tym razem Karol pokaże kolejne atrakcyjne potrawy przygotowane ze świeżych ryb. Jedną głównych bohaterek odcinka będzie sielawa. Karol przyrządzi sielawę na dwa sposoby, pokaże też, jak ją dobrze uwędzić. Ale będzie też kolejny smaczny pomysł na szybką i prostą zupę rybną. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będą świeże ryby. Pierwszym daniem będą smażone sielawy w marynacie pigwowej. Druga potrawa to smażona sielawa podana z zimnym sosem majonezowym. Trzecia propozycja to mazurska zupa rybna z lina i szczupaka oraz kiszonego ogórka. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby
  • Świeże mazurskie ryby