Okrasa łamie przepisy Odcinek 119 - Lekkie i szybkie dania
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na potrawy szybkie i lekkie, przygotowane z myślą o ludziach aktywnych. Dziś wiele osób szuka dań prostych w przygotowaniu, lekkostrawnych, a jednocześnie bogatych w smaki, składniki odżywczei kolorowo wyglądających. Taka kuchnia jest szczególnie polecana osobom uprawiającym wszelkiego rodzaju sporty. Dlatego Karol wyruszy na Pomorze, nad rzekę Wieprzę. To okolica pełna wspaniałych lasów, jezior i czystych rzek, gdzie każdy aktywny turysta znajdzie coś dla siebie. Można biegać po lesie, jeździć na rowerze, spływać kajakiem po rzece aż do morza w Darłowie. A co najważniejsze - dla amatorów kuchni rzeka Wieprza ma niezwykle czyste wody, prawie górski charakteri jest bogata w ryby. Z czystych wód rzeki Wieprzy korzystają także miejscowe gospodarstwa rybackie hodujące wspaniałe pstrągi łososiowe. To idealny produkt do zdrowej i lekkiej kuchni. Drugim kluczowym produktem potraw w tym odcinku będzie lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze mięso z indyka. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będą indyk i pstrąg łososiowy. Pierwsze danie to indyk z makaronem ryżowym, cukinią, kiełkami fasoli i orzeszkami ziemnymi. Druga propozycja to pieczony pstrąg łososiowy z sałatką z pieczonego bakłażana i papryki. A trzecia to pierś indyka podana z burakami i ciecierzycą w sosie curry z mlekiem kokosowym.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny