Okrasa łamie przepisy Odcinek 120 - Dziczyzna dla pań

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, z pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Tym razem Karol Okrasa udaje się na polowanie, biorąc na swój kulinarny warsztat mięso z dziczyzny. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że Karol Okrasa otrzymał zaproszenie od grupy młodych, polujących kobiet. Przeciętny Polak wyobraża sobie myśliwego jako mężczyznę w średnim wieku, z wąsikiemi w kapeluszu. Tymczasem poluje coraz więcej dziewczyn i wiele z nich świetnie gotuje, właśnie dziczyznę. Warto po to mięso sięgać, gdyż jest smaczne i zdrowe, w dodatku zawiera mało tłuszczu. Dziczyzna była bardzo cenionym składnikiem w staropolskiej kuchni, a dziś jest trochę zapomniana. Wiele osób nie chce jej przyrządzać z obawy, że jest trudna w obróbce. Karol stara się przełamać te mity. Pokaże kilka sprawdzonych przepisów, które przybliżą dziczyznę ogółowi widzów. Zwłaszcza że jest to mięso coraz bardziej dostępne, bo zwierzyny w naszych lasach nie brakuje. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z dziczyzny dla pań, które zaprosiły go na polowanie. Pierwsza potrawa to bigos na dziczyźnie z winem i suszonymi śliwkami. Drugie danie to hamburger z mięsa daniela z ostrym sosem i cebulą. A trzecią propozycją są polędwiczki z dzika z sosem z wina i kawy.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań
  • Dziczyzna dla pań