Okrasa łamie przepisy Odcinek 129 - Wiosenny polski obiad

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol wyruszy do kwitnącego sadu w okolice Maciejowic nad Wisłą. W dzieciństwie spędzał tam wiele czasu, pomagał swojemu wujkowi sadzić drzewa owocowe i rozkoszował się smakami obiadów przygotowanych przez swoją ciocię. Dziś powraca w te strony, aby obejrzeć wielkie kwitnące czereśnie, które sadził z wujem wiele lat temu. Ale także po to, by przypomniećsmaki obiadów cioci. I choć na co dzień jadało się skromnie, to głównymi składnikami bardziej uroczystego obiaduzawsze był schab wieprzowy i kapusta. Zresztą do dziś wielu Polaków uważa, że schabowy z kapustą to najbardziej polskie danie. Dlatego Karol sięgnie po schab i kapustę, ale potrawy, jakie przygotuje będą niezwykłe. Proponuje trzy dania. Pierwszą propozycją będzie wiosenna zupa gulaszowa ze schabu, kapusty i młodej pokrzywy. Druga to smażone roladki ze schabu wieprzowego z serem i żurawiną podane na ciepłej ziołowej sałatce z kapusty. Trzecia propozycja to wędzone na drzewie czereśniowym steki ze schabu, podane z serkiem z botwinką i pieczonym słodkim ziemniakiem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad
  • Wiosenny polski obiad