Okrasa łamie przepisy Odcinek 146 - Indyk na polskim stole
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dania z indyka. Obecnie jest to trzecie najbardziej popularne wśród Polaków mięso, ale też najkrócej obecne na polskim stole. Indyki nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pojawiły się w naszym kraju dopiero w XVI wieku i początkowo raczej zaliczano je do ptakówi ozdobnych w parkach biskupów i możnowładców. Ale już w pierwszejdrukowanej polskiej książce kulinarnej, wydanym w 1682 r. "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego pojawia się indyk. Brakuje w niej jeszcze przepisów na dania stricte z mięsa indyczego, ale jest on już umieszczony w spisie produktów niezbędnych do prowadzenia porządnej pańskiej kuchni. W wydanej sto lat później książce Wojciecha Wielądki "Kucharz doskonały" indyk występuje już w 15 przepisach, co świadczy o rosnącej popularnościtego gatunku drobiu. Warto sięgać po mięso z indyka, bo chwalą je zarówno dietetycy z uwagi na niską kaloryczność i wysoką zawartość składników odżywczych, jak i kucharze z uwagi na walory smakowe. Karol Okrasa przygotuje trzy propozycje potraw z indykiem w roli głównej. Pierwszą będzie indyk z limonką, masłem i gruszkami, drugą orientalna zapiekanka z piersi indyczych i makaronu. A trzecia propozycja to indyk pieczonyw całości na ruszcie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny