Okrasa łamie przepisy Odcinek 192 - Chwasty na talerzu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Kolejna kulinarna wyprawa Karola Okrasy zabierze widzów na śródleśne łąki. Tam Karol wraz ze swoim gościem, specjalistą od jadalnych chwastów, udowodnia, że wokół siebie mamy mnóstwo niezwykłych, bogatych w składnikiodżywcze roślin. Okazuje się, że nasi przodkowie w czasach, gdy nie było sklepów, umieli sobie doskonale radzić, a las, łąka i rowypełne dzikich ziół były dla nich tym, czym dla nas są półki w supermarkecie pełne towarów. Niestety, wraz z rozwojem cywilizacji ta wiedza zanikła, ale może warto do niej wrócić. Czy pachnący selerem podagrycznik, smakująca zielonym groszkiem gwiazdnica, dziko rosnąca komosa, czy bogaty w składniki odżywcze wiesiołek mogą wzbogacić nasze dania? Warto to sprawdzić i do takich roślin powrócić, zwłaszcza że wiele z nich oprócz walorów smakowych ma też właściwości lecznicze. Z dziko rosnących chwastów Karol przygotuje trzy potrawy: 1/ gorąca sałatka z żółcienia siarkowego z gotowaną ciecierzycą, podagrycznikiem i gwiazdnicą; 2/ makaron z komosą, dzikimi ziołami i serem; 3/ zimna zupa z pomidorów z pesto z podagrycznika, podana z plackami z ciecierzycy i wiesiołka.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu
  • Chwasty na talerzu