Okrasa łamie przepisy Odcinek 252 - Konfitura z zielonych orzechów

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprezentuje widzom niezwykły i bardzo rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich, na przełomie czerwca i lipca. Stare przepisy mówią, że potrzeba nawet ośmiu dni, by taką konfiturę przygotować. A potem długo trzeba ją macerować, nawet do kilku lat. O tym wszystkim opowie Karolowi jeden z najlepszych w kraju ekspertów od nalewek i konfitur. Jego babcia słynęła z najlepszych w okolicy konfitur z zielonych orzechów. Stosowała je do mięs, a także do deserów. A do jakich potraw taką konfiturę użyje Karol? Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową wzbogaconąorzechową konfiturą. Ostatnią propozycją będą placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą, usmażone w lecącym balonie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów
  • Konfitura z zielonych orzechów