Okrasa łamie przepisy Odcinek 264 - Jeżyny na polskim talerzu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza na jeżyny. Te rosnące najczęściej dziko kolczaste krzewy, wczesną jesienią obsypują się czarnymi jagodami. Dlaczego warto jeść jeżyny jak najczęściej? Bo są bardzo zdrowe. Z leczniczych właściwości jeżyn korzystali już w starożytni Grecy i Rzymianie. A nasi przodkowie, choć nie znali pojęcia witaminy, minerałów czy antyoksydantów, to doskonale wiedzieli, że syropy, konfitury oraz soki z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Dziś jeżyny trafiają przede wszystkim do soków, konfitur, deserów. A przecież słodko - kwaśny smak tych owoców doskonale może pasować do wielu innych potraw. I to właśnie chce pokazać widzom Karol Okrasa. Przygotuje trzy potrawy, z jeżynami w roli głównej: 1/ Polędwica wołowa z aksamitnym sosem jeżynowym, 2/ Marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą, 3? Buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu
  • Jeżyny na polskim talerzu