Okrasa łamie przepisy Odcinek 272 - Inne gołąbki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną opowieść o dobrze znanej każdemu rodakowi potrawie, czyli o gołąbkach. Ale dlaczego liście kapusty faszerowane mielonym mięsem połączonym z ryżem lub kaszą nazwano gołąbkami? Danie o podobnej nazwie znajdziemy w wielu kuchniach słowiańskich, od czeskiej po rosyjską. I właśnie wedle niektórych językoznawców nazwa gołąbki pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Inni badacze są zdania, że to danie jest nawiązaniem do eleganckiej potrawy rodem z Francji, czyli faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty. Delikatne mięso gołębia owijano w kapuściane liście, po to by nie wysychało podczas pieczenia. Tak eleganckie danie podawane ponoć było na stołach arystokracji i zamożnej szlachty o światowych ambicjach. Niezależnie od pochodzenia gołąbki stały się potrawą bardzo popularną i to zarówno w wersji mięsnej, jak i postnej. Wystarczy choćby wspomnieć znane na Podlasiu gołąbki z ziemniakami i kaszą. A jakie gołąbki przygotuje Karol? Pokaże, jak zrobić gołąbki z kaszy, ziemniaków i kaczego mięsa zawinięte w liście białej oraz kiszonej w całości czerwonej kapusty. Będą też gołąbki z nadzieniem z orientalnie przyprawionego mięsawieprzowego w pomidorowym sosie, a także rybne gołąbki zawinięte w liście winogron nawiązujące do dawnychprzepisów nie tyle z Grecji, co z Dolnego Śląska.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki
  • Inne gołąbki