Okrasa łamie przepisy Odcinek 30 - Od żniw do chleba

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do miejscowości Suszczy Borek, położonej na obrzeżach Puszczy Białowieskiej. Spotka tam pana Władysława Grykę. Wspólnie ruszą na żniwa, na których żyto kosi się kosą, a nie kombajnem. Pokażą też ręczne wiązanie snopków i tradycyjny w tych stronach posiłek żniwiarza, składający się z pajdy domowego chleba, liścia ukiszonej w całości kapusty i odrobiny solonej słoniny. Ziarno z tak pozyskanego zboża pan Władysław miele w archaicznym młynie na gruboziarnistą mąkę, potem z tej maki ciasto dorasta na zakwasie w drewnianej dzieży i z takiego ciasta pieczony jest żytni ciemny chleb. Pan Władysław nie tylko piecze chleb wedle pradawnej receptury. Hoduje także owce na mięso, z którego wyrabia znakomite wędliny, zwłaszcza kumpiaka, czyli szynkę baranią, wielokrotnie nagradzaną na konkursach żywności regionalnej. I właśnie z baraniny Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Pierwszą będą mielone kotlety baranie z żytnim chlebem podane z sosem pomidorowym. Drugą propozycją będzie pieczony udziec barani, faszerowany żytnim chlebem i rozmarynem, podany z sałatką z pieczonych buraków. W ostatniej sekwencji programu pan Władysław oraz inni żniwiarze zdegustują i ocenią przygotowane przez Karola potrawy.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Od żniw do chleba
Od żniw do chleba
Od żniw do chleba
Od żniw do chleba
Od żniw do chleba
Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba
  • Od żniw do chleba