Okrasa łamie przepisy Odcinek 38 - Kuchnia na wodzie termalnej

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Uniejów w województwie łódzkim. Mało kto wie, że znajduje się tam uzdrowisko geotermalne, a gorąca woda bucha, parując wprost do rzeki Warty. Karola Okrasę ściągnęły jednak do Uniejowa nie gorące kąpiele, ale wieść o tym, że jeden z kucharzy miejscowego hotelu, Jacek Kaźmierczak, używa wody geotermalnej do przygotowywania potraw. W kuchniwykorzystuje on wody termalne na trzy sposoby: po pierwsze kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby, wędzone śliwki. Z tej wody przyrządza też zupę z suma z Warty, a także marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem będzie zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. A ostatnie danie to pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej
  • Kuchnia na wodzie termalnej