Okrasa łamie przepisy Odcinek 47 - Z paleniska i z fajerki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Krasnystaw. W miejscowym Muzeum Regionalnym odtworzono dawną kuchnię dworską, gdzie można zobaczyć, jak wyglądało gotowanie w przeszłości. Pod dużym okapem rozpalono tyle palenisk ile garnków czy patelni i przyrządzano potrawy na żywym ogniu. W XIX wieku wprowadzono na ziemie polskie kuchnie angielskie z fajerkami. Oba sposoby gotowania zademonstrujemy w programie. Gotowanie odbędzie się w ruinach zamku w Krupem, którego nazwa pochodzi od staropolskiego słowa krupy, czyli kasze, tak więc kasz nie zabraknie w proponowanych potrawach. Pierwsze danie to duszone w kotle na ogniu gicze jagnięce, podane z kaszą pęczak, aromatyzowaną korzeniami. Kolejne danie to przygotowane przez miejscowe koło gospodyń wiejskich placki fajerczaki, przygotowywane na fajerkach pieca. A trzecia propozycja to placki z kaszy gryczanej i cukini, smażone z medalionami z wołowiny upieczone na blasze.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki
  • Z paleniska i z fajerki