Okrasa łamie przepisy Odcinek 50 - Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Tykocin. W tym urokliwym miasteczku jest wiele zabytków, ważnych dla historii Polski. Znajduje się tu także wspaniale zachowana synagoga z XVII wieku, a w niewielkiej karczmie odtwarza się dawną kuchnię żydowską. Karol Okrasa pokaże widzom tradycyjne żydowskie przysmaki, ale naszym celem będzie podróż w czasie do dawnej kuchni polskiej. Bo właśnie w kuchni polskich Żydów przechowały się smaki i aromaty naszej dawnej kuchni. Łączenie mięsa z owocami, z bakaliami, z wonnymi przyprawami korzennymi, to wszystko znajdziemyw polskich przepisach z XVII wieku. A nawet potrawa, którą my znamy pod nazwą ryba po żydowsku, w innych krajach funkcjonuje jako ryba po polsku. Stało się tak dlatego, że w kuchni dość hermetycznej społeczności żydowskiej, przechowałysię smaki i aromaty, które kuchnia polska zatraciła. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane kuchnią żydowską i nawiązujące do kuchni staropolskiej. Pierwszym daniem będzie królik duszony w marchewce, z mnóstwem aromatycznych przypraw i z miodem. Kolejna potrawa to wątróbkidrobiowe marynowane na słodko, opiekane na ogniu, podane ze słodkim sosem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny