Okrasa łamie przepisy Odcinek 63 - Francuskie inspiracje

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa rusza do przepięknego pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie miejscowy kucharz Władysław Chojecki gotuje na węglowej kuchni wedle starych receptur. Karol postara się opowiedzieć o rewolucji kulinarnej, jaka miała miejsce w końcu XVIII wieku w Polsce. Staropolska kuchnia, bogata w ostre korzenne przyprawy, oparta o kontrastowe smaki słodkie, kwaśne i ostre oraz obfite porcje, zaczęła ustępować nowinkom z Francji. Polska kuchnia stawała się podobna do dzisiejszej dzięki takim kucharzom jak Paweł Tremo, nadwornykuchmistrz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, który korzystając z lokalnych produktów, tworzył potrawy lekkie, pełne warzyw i delikatnych sosów, ostrożnie szafującprzyprawami.

Czas trwania:24 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje
  • Francuskie inspiracje