Okrasa łamie przepisy Odcinek 64 - Różne smaki wieprzowiny z grilla
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. W trakcie programu pokaże, jak bogate możliwości przyrządzania ciekawych i nowoczesnych potraw daje polskie mięso wieprzowe. Oprócz najbardziej popularnego schabowego polskiej kuchni nie można sobie wyobrazić bez szynki, golonki, żeberek, karkówki czy modnych ostatnio polędwiczek wieprzowych. Dlaczego polska wieprzowina jest wciąż tak popularna i czy da się z niej przygotować atrakcyjne dla dzisiejszego, wymagającego konsumenta potrawy? Pierwszą potrawą będzie kotlet schabowy z kością, z sałatką chlebową z miętą i pomidorami. Będzie to danie tylko z nazwy przypominające najbardziej popularny polski posiłek, bo jego sposób przyrządzenia i podania będzie zupełnie inny. Druga propozycja to wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem czosnkowym i sałatką z fasoli w stylu orientalnym. A trzecia to grillowane żeberka wieprzowe z pieczoną marchewką z boczkiem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny