Okrasa łamie przepisy Odcinek 75 - Niezwykłe ryby słodkowodne
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Chełmna w dolinie górnej Wisły i na swój kulinarny warsztat weźmie ryby słodkowodne, a w zasadzie ryby dwuśrodowiskowe, czyli takie, które żyją i w morzu i w rzekach. Dawni Polacy słynęli ze znakomitych dań rybnych, czemu sprzyjało rygorystyczne przestrzeganie postów. Dni postnychbyło ponad 150 w ciągu roku. Jak pisał w XVII wieku słynny inżynier i kartograf Wilhelm le Vasseur de Beauplan: "Polacy ryby przyrządzają znakomicie i dodają im jakiegoś smaku tak wybornego, że u najbardziej przejedzonych ludzi budzi sięna nie apetyt. Przewyższają w tym wszystkie narody". Karol pokaże dzikiego łososia z Wisły, którego wersję hodowlaną znamy wszyscy ze sklepowej półki. Będzie też pstrągw dwóch odmianach: tęczowy i łososiowy, a także niezwykle już rzadka w naszych wodach certa. Pierwszą potrawą będzie wędzona i pieczona certa z sałatką z soczewicy. Druga propozycja to pstrąg marynowany w suszonych pomidorach i mięcie, podany z duszoną brukwią, a trzecia to sałatka z wędzonym dzikim łososiem z Wisłyi wędzonym pstrągiem. Będzie też czwarte danie - pieczony w całości na sianie, z czosnkiem i tymiankiem dziki łosoś z Wisły. Jak będą wyglądać takie potrawy? Przekonamy się po obejrzeniu odcinka.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny