Okrasa łamie przepisy Odcinek 76 - Z kurczakiem przez wieki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na wycieczkę w czasie i w przestrzeni. Zajmie się mięsem dostępnym dla każdego i w każdym miejscu Polski. To mięso kurczaka, które dziś jest obecne w menu każdej restauracji, a nawet stołówki. Ale kiedyś kurczak był ozdobą wykwintnych stołów, w biedniejszych rodzinach bywał jedzony wyłącznie z wielkich okazji. W dawnych polskich książkach kulinarnych zajmował ważne miejsce. Karol sięgnie po przepisy z XVII i XVIII wieku, które oczywiście lekko złamie, aby pokazać, jak kiedyś traktowano mięso kurczaka i jak wiele dawnych pomysłów kulinarnych można przerobić na współczesny język kuchni. Pierwsza potrawa to smażone w pistacjach piersi kurczaka, z pieczoną dynią i pomidorowo - jabłkową salsą. Druga propozycja - pieczone na grillu piersi kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu, z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym. Trzecie danie to rosół z kury, aromatyzowany kardamonem i limonką.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki
  • Z kurczakiem przez wieki