W kotle historii

Polska 2024

W kolejnym odcinku programu rozmowy o kuchni Wazów. Na dworze Wazów królowała kuchnia hiszpańska. Zarówno pierwszy, jak i drugi przepis odcinka pochodzi z tej kuchni.

Reżyseria:Jerzy Grabowski

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Publicystyka/Program publicystyczny

W kotle historii w telewizji

Galeria

W kotle historii - Program
W kotle historii - Program
  • W kotle historii - Program
  • W kotle historii - Program
  • Jerzy Grabowski

    Scenografia

  • Łukasz Modelski

    Scenariusz

  • Jerzy Grabowski

    Reżyseria

  • Łukasz Modelski

    Prowadzący

Opis programu

Program inspirowany jest wydarzeniami historycznymi i przybliża tajniki kuchni, które im towarzyszyły. W programie oprócz niezwykłych przepisów, choćby tych których używał kucharz ostatniego króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego, czy mistrzowie patelni w Wersalu, będą i te najprostsze, które można było wykorzystać choćby w kuchni polowej czy na plebanii w Wyszkowie podczas Bitwy Warszawskiej. Filmowe opowieści przybliżą widzom historyczne wydarzenia, natomiast barwne anegdoty prowadzącego program Łukasza Modelskiego pozwolą poczuć klimat epoki, w której się rozgrywały. Pierwszy odcinek cyklu, emitowany 17 stycznia, dotyczył Bitwy pod Grunwaldem. Wbrew oczekiwaniom nie będzie pieczonych na ruszcie mięsiw i kaszy. Będzie za to przepis na tartę z gruszkami i ser brie oraz peklowaną wołowinę i tafelspitz. Zaskakujące smakowe połączenia i zaskakujące ścieżki historii łączące Bitwę pod Grunwaldem z kuchnią angielską odkryje Łukasz Modelski. Łukasz Modelski – z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni. Jest dobrze znany widzom TVP Historia z programów "Kuchnia Jagiellonów" i "Kuchnia Żydów Polskich". Tym razem, zabierze widzów w smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami. Odsiecz wiedeńska, Konstytucja 3 Maja, elekcja Stanisława Leszczyńskiego, Powstanie Listopadowe czy odzyskanie przez Polskę niepodległości, "W kotle historii" wypełniają się smakami i aromatami.