Rick Stein i kuchnia śródziemnomorska

Rick Stein's Mediterranean Escapes, Wielka Brytania 2007

Rick Stein wyrusza w rejs po wyspach Morza Śródziemnego w poszukiwaniu potraw, które nie pozwolą o sobie zapomnieć. Odwiedza m.in. Kretę, Korsykę, Sardynię i Sycylię, Korfu i Majorkę.

  • Gatunek: Serial dokumentalny

Rick Stein i kuchnia śródziemnomorska w telewizji

ZwińRozwiń

Opis programu

ZwińRozwiń

"Wspomnienie dobrego jedzenia zostaje w pamięci na długi czas, czasem nawet na zawsze" - to motto Ricka Steina, który wyrusza w rejs po wyspach Morza Śródziemnego w poszukiwaniu potraw, które nie pozwolą o sobie zapomnieć. Kuchnia śródziemnomorska tworzyła się pod wpływem kuchni arabskiej, greckiej, hiszpańskiej, włoskiej i tureckiej. Gospodarz odwiedza m.in. Kretę, Korsykę, Sardynię i Sycylię, Korfu i Majorkę. Dania kuchni śródziemnomorskiej są łatwe do przyrządzenia, przywołują wspomnienie lata i zadowolą podniebienie największych smakoszy.

"Wspomnienie dobrego jedzenia zostaje w pamięci na długi czas, czasem nawet na zawsze" - to motto Ricka Steina, który wyrusza w rejs po wyspach Morza Śródziemnego w poszukiwaniu smaków i potraw, które nie pozwolą o sobie zapomnieć. Kuchnia śródziemnomorska jest mozaiką kolorów smaków i zapachów, która tworzyła się pod wpływem kuchni arabskiej, greckiej, hiszpańskiej włoskiej i tureckiej. Świeże zioła, owoce i warzywa, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza... Gospodarz programu zabiera widzów w pyszną podróż po jednej z najlepszych kuchni świata, w której sięgające starożytności tradycje kulinarne przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Stein odwiedza m.in. Kretę, Korsykę, Sardynię i Sycylię, Korfu i Majorkę. Dania kuchni śródziemnomorskiej są łatwe do przyrządzenia, przywołują wspomnienie lata i zadowolą podniebienie największych smakoszy. W programie znajdą się przepisy na takie rarytasy, jak: makaron z serem pecorino, pancettą, zieloną pietruszką i jajkami lub potrawkę z dzika z grzybami, orzechami i chorizo. Zapowiada się pyszna uczta... Rick Stein jest obecny w branży kulinarnej od ponad ćwierć wieku. Najpierw prowadził niezwykle popularną restaurację serwującą owoce morza, a następnie zaistniał w telewizji. Jego pierwszy show "Taste of the Sea" okazał się niezwykłym sukcesem i regularnie gromadził przez telewizorami czteromilionową widownię. Wszystkie programy Steina związane są tematycznie z owocami morza i rybami. To on przekonał rodaków, że krewetki można przygotować we własnej kuchni, a rybę da się jeść nie tylko w postaci panierowanej z frytkami. Jego radość życia i niepohamowany entuzjazm przysporzyły darom morza wielu zwolenników.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×