Rick Stein i owoce morza

Rick Stein's Fruits of the Sea, Wielka Brytania 1997

Rick Stein postanowił ponownie odwiedzić miejsca, w których bywał, jeszcze raz przygotować wyśmienite dania z owoców morza. Odwiedza Bretanię, Francję i Australię.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Rick Stein i owoce morza w telewizji

Opis programu

Chyba nikt nie przysłużył się popularyzacji owoców morza w Wielkiej Brytanii bardziej niż Rick Stein. To on przekonał rodaków, że krewetki można przygotować we własnej kuchni, a rybę da się jeść nie tylko w postaci panierowanej z frytkami. Jego radość życia i niepohamowany entuzjazm przysporzyły darom morza wielu zwolenników. W serii "Rick Stein i owoce morza" Stein zabiera widzów w niezapomnianą podróż, wspominając swoje doświadczenia z ostatnich 25 lat. Przez ten czas odwiedził wiele zakątków świata, wyruszał setki razy z rybakami na morze i oddawał się swojemu ulubionemu zajęciu, czyli gotowaniu na plaży... Teraz postanowił ponownie odwiedzić "stare kąty" i jeszcze raz przygotować wyśmienite dania z owoców morza. Zaczyna od Bretanii, z której pochodzą doskonałe proste potrawy, następnie uda się na południe Francji, aby odkryć nieco bardziej wysublimowane smaki. Na końcu podróży odwiedzi Australię, gdzie odkrył lata temu swoja pasje do gotowania. Po drodze nie zabraknie wypraw na ryby, ciekawych rozmów z szefami kuchni i pogawędek z rybakami. W menu Steina tym razem znajdą się takie specjały, jak sakiewki z łososia z majonezem, zielone curry z rybą, rybne tacos, czy zupa rybna. Rick Stein jest obecny w branży kulinarnej od ponad ćwierć wieku. Najpierw prowadził niezwykle popularną restaurację serwującą owoce morza, a następnie zaistniał w telewizji. Jego pierwszy show "Taste of the Sea" okazał się niezwykłym sukcesem i regularnie gromadził przez telewizorami czteromilionową widownię. Wszystkie programy Steina związane są tematycznie z owocami morza i rybami.