Streszczenie odcinka

Rolnik to jeden z najbardziej tradycyjnych zawodów w Polsce, jednocześnie jeden z najtrudniejszych. Pracuje 7 dni w tygodniu przez cały rok, wstaje codziennie o 4 rano, kładzie się spać o 23. Musi oporządzić pole i gospodarstwo domowe, krowy, kury, świnie... Nie ma weekendu, a nawet dnia wolnego. W serii dokumentalnej "Rolnicy" obserwujemy trudy, ale też piękno codziennej pracy rolnika – zarówno gospodarza z Podlasia posiadającego 4 krowy i 2 hektary ziemi, jak i biznesmena z Wielkopolski. Wszystkich łączy charakter – wytrwałość, pracowitość, hart ducha, miłość do przyrody i cierpliwość. Podlasie budzi się powoli do wiosny. Przed braćmi we wsi Monkinie wyprawa na pola nawożone pod ziemniaki. W Długołęce Ryszard dziś nie będzie się zajmować krowami. Wybrał się na ryby, a w gospodarstwie zostały dwie panie, córka Paulina i żona Małgorzata. W Pieńkach Borowych w gminie Jedwabne gospodarzą państwo Bagińscy – Zbigniew i Jolanta. Mają łąki i pola uprawne, ale przede wszystkim kilkadziesiąt krów. Które, aby był z nich jak największy pożytek, trzeba regularnie – co jasne – ale też możliwie zdrowo karmić. W Rgielsku gospodarstwo o bardzo szerokim profilu prowadzą państwo Olejniczakowie. Dziś zajrzymy jednak nie do przetwórni warzyw i nie do któregoś z magazynów, ale do domowej kuchni gospodarzy.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Rolnicy - tak się żyje u nas na wsi w telewizji

Galeria