Śmierć na talerzu Odcinek 10 (Sezon 2)

Singapur 2011

Streszczenie odcinka

"Śmierć na talerzu" to ekstremalna wyprawa w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Poznajemy potrawy, które człowiek jada od wieków, mimo że wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by ich przygotowanie lub konsumpcja zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych "przysmaków" - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony, pająki i niektóre trujące rośliny. Autorzy programu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Od wieków człowiek spożywał różne jadowite stworzenia, których wartości odżywcze i zawartość protein umożliwiały mu przetrwanie. Nauczył się skutecznie neutralizować jad zawarty w organizmach tych zwierząt. Z czasem bariera strachu przed śmiertelną trucizną została pokonana, a sztuka przygotowywania dań z tych stworzeń – doprowadzona do perfekcji. Pokarm jedzony dawniej z konieczności dziś stał się turystyczną atrakcją i egzotycznym rarytasem. Podróżnicy szukający mocnych wrażeń odnajdują dreszczyk emocji, kupując tarantule na kambodżańskich targach, łowiąc trujące azjatyckie skrzypłocze w wodach Tajlandii czy jadowite węże na Filipinach. Program zabiera nas w odległe miejsca, gdzie ludzie kultywują tradycje kulinarne, w jakich istnienie trudno uwierzyć. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem. Ekipa "Śmierci na talerzu" dociera niemal wszędzie, gdzie występują te trujące "delicje" - tropi je w gęstych lasach, w buszu i na niedostępnym odludziu. Zapuszcza się na wody Japonii, Tajwanu, Wietnamu, Kambodży, Tajlandii, Filipin, Indonezji i Laosu. W trakcie tych poszukiwań nietrudno o niebezpieczne sytuacje.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Śmierć na talerzu w telewizji

Galeria