Wyprawy z River Cottage

River Cottage Road Trip, Wielka Brytania 2006

Hugh Fearnley-Whittingstall przeniósł się do River Cottage w hrabstwie Dorset. Lato było czasem wytężonej pracy, gospodarz postanowił więc, że wybierze się na wycieczkę do Szkocji.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Wyprawy z River Cottage w telewizji

Opis programu

Hugh Fearnley-Whittingstall przeniósł się do River Cottage w hrabstwie Dorset, aby zacząć nowe życie. Lato było czasem wytężonej pracy, gospodarz programu postanawia więc, że zrobi sobie wakacje i wybierze się na małą wycieczkę do Szkocji. Niespodziewanie wyprawa, która miała być czasem relaksu staje się bardzo intensywna - Hugh trafia na trop lokalnych produktów, poznaje miejscowych producentów żywności i farmerów. Razem z nimi idzie na polowanie, na ryby, poznaje regionalne receptury i sam zabiera się za gotowanie... W drodze powrotnej odwiedza Birmingham, by przeprowadzić śledztwo w sprawie potrawy curry z kozy. W programie Hugh prezentuje swoje autorskie przepisy na wyśmienite dania. Hugh Fearnley-Whittingstall może być postrzegany jako postać nieco ekscentryczna, zwłaszcza po zetknięciu się z jego książkami, w których opisuje np. jak najłatwiej upolować i najlepiej przyrządzić ogrodowego gołębia lub wiewiórkę... Jednak poza mało praktycznymi poradami, można w jego publikacjach znaleźć wiele informacji o życiu na wsi i zmianie swojego życia na lepsze. Hugh Fearnley-Whittingstall zaczynał karierę kucharza w River Cafe, jest pisarzem i prezenterem telewizyjnym, znanym ze swojej kampanii na rzecz "prawdziwego jedzenia". Książki jego autorstwa i serie telewizyjne przyniosły mu niezwykłą popularność. Jest patronem National Farmers' Retail and Markets Association (FARMA), prowadzi też swoja autorska rubrykę poświęconą kulinariom w magazynie Guardian's Weekend. Jest założycielem organizacji River Cottage, promującej życie blisko natury i zdrową żywność.