ATELIER SMAKU na bursztynowym szlaku

Polska 2012

Jola Słoma i Mirek Trymbulak odwiedzają gdańskie restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych.

Czas trwania:13 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

ATELIER SMAKU na bursztynowym szlaku w telewizji

Opis programu

Znani wegetarianie Jola Słoma i Mirek Trymbulak wyruszają na szlak kulinarnych poszukiwań. W programie odwiedzają gdańskie restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych. W pięcioodcinkowej serii "Atelier smaku na bursztynowym szlaku" prowadzący podnieśli sobie i gotującym z nimi szefom kuchni poprzeczkę, tworząc wspólnie kartę dań wegańskich i bezglutenowych. Stawiają na spędzanie czasu przy wspólnym stole, na którym znajduje się jedzenie, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Pokazują problemy, z jakimi stykają się na co dzień wegetarianie w tradycyjnych restauracjach. Program przełamuje stereotypy oraz stanowi odpowiedź na wzrost świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Prowadzący odwiedzali już restauracje w Sopocie, w "Atelier smaku na bursztynowym szlaku" przyglądają się gdańskiej gastronomii. Jola i Mirek jedzą pyszne potrawy w urokliwej, nadmorskiej scenerii. W każdym odcinku prezentują kucharzy, którzy gotują z miłością i zaangażowaniem, tak aby zadowolić największych smakoszy. Gospodarze programu, Jola Słoma i Mirek Trymbulak, są wegetarianami, projektantami mody i autorami trzech książek kulinarnych: "Nakarmić duszę", "Ubrać duszę" i " Atelier Smaku".