Bystrzak

Dlaczego chleb rośnie?, Wielka Brytania

Matematyk i kryptograf Alan Turing opracował chemiczną teorię morfogenezy, aby wyjaśnić skąd się wzięły plamy lampartów. Biochemicy odkryli substancje działające zgodnie z jego przewidywaniami.

  • Gatunek: Program dla dzieci

Bystrzak w telewizji

ZwińRozwiń

Opis programu

ZwińRozwiń

Chleb wzrasta dzięki drożdżom i reakcji chemicznej o nazwie "fermentacja", podczas której cukier z ciasta zamieniamy jest w dwutlenek węgla i etanol. Dwutlenek węgla jest zatrzymywany przez elastyczną sieć glutenową, dzięki czemu ciasto się rozrasta.

Chleb wzrasta dzięki drożdżom i reakcji chemicznej o nazwie "fermentacja", podczas której cukier z ciasta zamieniamy jest w dwutlenek węgla i etanol. Dwutlenek węgla jest zatrzymywany przez elastyczną sieć glutenową, dzięki czemu ciasto się rozrasta.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×