Coolinaria

Polska

Dwaj mistrzowie kuchni rywalizują w nauce sztuki gotowania. W ciągu jednego wieczoru mają za zadanie nauczyć uczestnika podstaw wystarczających do wydania kolacji dla przyjaciół.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Rozrywka/Rozrywka

Coolinaria w telewizji

  • Kuba Klawiter

    Prowadzący

Opis programu

W "Coolinaria" dwóch charyzmatycznych szefów kuchni rywalizuje ze sobą w trudnej sztuce? nauki gotowania. W każdym odcinku nasi mistrzowie kuchni - Marcin Budynek oraz Artur Grajber - dostają w swoje ręce jednego bohatera, który w kuchni jest zupełnie "zielony". W ciągu jednego wieczoru mają za zadanie nauczyć go podstaw gotowania, wystarczających do wydania eleganckiej kolacji dla przyjaciół. Dla wytrawnych mistrzów współpraca z całkowitym amatorem może się okazać sporym wyzwaniem, ale w ich królestwie nie ma taryfy ulgowej. Bohater każdego odcinka, dla gości których zaprosił, musi przygotować prawdziwą ucztę z czterech potraw (przystawka, pierwsze i drugie danie oraz deser). Musi się także postarać, by dla jego bliskich zjedzenie przyrządzonych przez niego dań nie było drogą przez mękę lub nie skończyło się problemami żołądkowymi? Każdy z szefów kuchni podaje przepisy na dwie potrawy. Przepis pierwszego mistrza bohater wykonuje pod okiem drugiego, po czym role odwracają się: drugi kucharz przekazuje swój przepis, a pierwszy czuwa nad jego wykonaniem. Po przyrządzeniu wszystkich czterech potraw następuje finał - kolacja, w czasie której goście zaproszeni przez świeżo upieczonego adepta sztuki kulinarnej mogą ocenić jego postępy. Po kolacji goście punktują zaserwowane dania w skali od 1 do 10. Prowadzący, po podsumowaniu punktacji, ogłasza, która potrawa najbardziej smakowała gościom, a tym samym - który mistrz kuchni okazał się lepszy w tym odcinku programu. "Coolinaria" to przede wszystkim fenomenalna zabawa i rozrywka, odbiegająca od formuły programu kulinarnego: nie tylko poznajemy tajemnice tworzenia najznakomitszych potraw, ale przede wszystkim śledzimy rywalizację mistrzów na polu edukowania opornych kulinarnych nowicjuszy. Rywalizację tym ciekawszą, że różne jest podejście mistrzów do swojego fachu i różnią się ich osobowości.