Gdzie zjeść we Włoszech

Food Advisor, Włochy

W Bergamo można znaleźć najróżniejsze formy polenty. Każdy mieszkaniec tego miasta ma swoją ulubioną, która różni się od innych konsystencją, dodatkami lub sposobem przygotowania. Simone próbuje wersji polecanych przez pięciu doradców.

Czas trwania:47 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Gdzie zjeść we Włoszech w telewizji

Opis programu

Dziś jesteśmy w Bergamo, by poznać bliżej danie będące ikoną tego miasta. Podczas tej podróży spróbujemy potrawy, która ma wiejskie korzenie i opowiada historię tej ziemi. W garnku zwanym pajolo gotuje się mąkę kukurydzianą i podaje się ją z mięsem, sosami lub ostrymi serami - chodzi o polentę. To żółte złoto jest skarbem mieszkańców, symbolem biesiadowania, rodziny i tradycji, ale stanowi również źródło inspiracji dla kreatywnych szefów kuchni. Bywa daniem jednogarnkowym lub przekąską. W Bergamo można znaleźć najróżniejsze formy polenty. Każdy mieszkaniec tego miasta ma swoją ulubioną, która różni się od innych konsystencją, dodatkami lub sposobem przygotowania. Simone spróbuje dziś pięciu wersji polecanych przez pięciu doradców przekonanych, że ich polenta jest najlepsza. Jedno z nich wygra 500 euro.