Gęsi klucz do biznesu

Polska 2020

Program prezentuje informacje dotyczące przyzagrodowego chowu gęsi. Dodatkowo cykl ma zwiększyć wiedzę konsumentów na temat walorów odżywczych i kulinarnych gęsiny.

Czas trwania:3 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Dokument/Felieton

Gęsi klucz do biznesu w telewizji

Opis programu

Gęsinę zwykle spożywa się jesienią i zimą, ponieważ mięso to wzmacnia odporność organizmu, jest smaczne i dostarczawitamin. Najczęściej jest marynowane w ziołach i przyprawach, pieczone i podawane z sosami lub z dodatkiem owoców. Gęsina w Polsce traktowana jest jako produkt delikatesowy, a przede wszystkim markowy. Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem - 100 g to 339 kcal. Dla porównania: indyk ma tylko 129 kcal w 100 g, a kurczak - 158 kcal. Ale gęś, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, ma korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów jedno - i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca kwasów omega - 3 i omega - 6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowie i zalecane jest jako dieta osób chorych na Alzheimera oraz cierpiących na schorzenia dermatologiczne i reumatyczne. Gęsina to z pewnością jedno z najzdrowszych gatunków mięsa.