Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki

Polska 2012

Paweł Loroch i Agata Pruchniewska odkrywają kuchnię staropolską, często myloną z kuchnią chłopską. Zaprezentują przepisy sprzed wieków, które do tej pory mogą święcić triumfy na naszych stołach.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki w telewizji

Opis programu

Czym zajadali się nasi przodkowie? Co pili do obiadu? Jakie smakołyki przygotowywali na wigilię? Prowadzący Paweł Loroch i Agata Pruchniewska odkryją dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, często myloną z prostszą i bardziej pospolitą kuchnią chłopską. Paweł Loroch i Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i upolować dziką zwierzynę. Prowadzący w humorystycznej formie pokażą przepisy sprzed wieków, które do tej pory mogą święcić triumfy na naszych stołach. Przecież już w 1671 roku Jan z Sobieszyna Sobieski powiedział „Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno”! Nie wszyscy wiedzą, że przez długie wieki napojem codziennym Polaków było piwo oraz znakomite miody pitne. Na możniejszych stołach pojawiały się potrawy nie tylko przyprawiane solą, ale też przyprawami korzennymi, a chleby wypiekano w domach na liściach kapusty lub chrzanu. W pradawnej Polsce jadano dużo kasz, z których robiło się zawiesiste, pożywne zupy, przyprawiano grzybami i śliwkami. W programie eksperci: specjalistka od kuchni regionalnej i polskich książek kucharskich Hanna Szymanderska, historyk Jarosław Dumanowski i znany szef kuchni opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej i zdradzą wiele tajemnic o zwyczajach naszych praprzodków. Odczarują staropolską kuchnię, która niesłusznie kojarzona jest z tłustymi i mało apetycznymi potrawami oraz pokażą widzom, jak na nowo odkryć smakowite potrawy sprzed wieków.