Jakubiak w sezonie

In Love With Local Taste, Polska 2012

Tomek Jakubiak, miłośnik dobrego jedzenia, zaprasza na niezwykłą podróż po kraju. Widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych produktów, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań.

Czas trwania:26 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Jakubiak w sezonie w telewizji

Galeria

Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program
  • Jakubiak w sezonie - Program

Opis programu

Tomek Jakubiak według magazynu Male Man jest jednym z 30 mężczyzn przed trzydziestką, którzy zmienią świat. W swoim pierwszym kulinarnym programie postara się najpierw zmienić smaki Polaków i przekonać ich do rodzimych, sezonowych produktów. Polska obfituje w doskonałe produkty sezonowe - te dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku, świeże, nieskalane wielokilometrowym transportem, produkowane na małą skalę. Można z nich stworzyć pyszne dania, które niczym nie ustępują specjałom kuchni francuskiej czy włoskiej. Tomek Jakubiak, kulinarny globtroter, kucharz z powołania, miłośnik dobrego jedzenia zaprasza widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowym produktów. Szef kuchni odkryje świat eko-rolników i ich małych zielonych gospodarstw, tajemnice serowarstwa, wybierze się na polowanie i połów ryb. Kamera będzie towarzyszyć gospodarzowi programu, który podejrzy producentów żywności podczas ich codziennych zajęć, by sprawdzić od czego zależy słodycz truskawek, dlaczego oscypek najlepiej smakuje w czerwcu i jak rosną szparagi. Razem z Tomkiem widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań. Tomasz Jukubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z telewizja śniadaniową. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu MaleMan, Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30stką, którzy zmienią świat.