Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki

Klasztorne smaki Remigiusza Rączki, Polska 2024

Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach w powiecie radomszczańskim. Przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.

Reżyseria:Aneta Chwalba

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki w telewizji

  • Aneta Chwalba

    Scenariusz

  • Aneta Chwalba

    Reżyseria

  • Remigiusz Rączka

    Prowadzący

Opis programu

Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach, w powiecie radomszczańskim. W 1615 r. sprowadzono tu dominikanów, by strzegli cudownej figurki Matki Bożej z Dzieciątkiem, która została odnaleziona 100 lat wcześniej przez miejscowego rolnika. Matka Boska z Gidli jest nazywana uzdrowicielką chorych. Remigiusz przygotowuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki wedługprzepisu z 1815 roku.