Zmartwychwstanki ze Stryszawy, Polska 2023
Szef kuchni Remigiusz Rączka odwiedza zgromadzenia zakonne w różnych regionach Polski. W programie przygotowuje dania między innymi z wytwarzanych przez zakonników produktów.
Czwartek 09.02.2023 08:30
Poniedziałek 13.02.2023 06:20 Odcinek 20
Czwartek 16.02.2023 08:30
Poniedziałek 20.02.2023 06:25 Odcinek 21
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor sióstr zmartwychwstanek w Stryszawie w Beskidzie Żywieckim, gdzie w latach 60. przyjeżdżał co roku na wakacje Prymas Stefan Wyszyński. Dziś jest to popularne miejsce rekolekcyjnei wypoczynkowe. Wspólnie z siostrą Angeliną, Remigiusz przygotowuje słynny stryszawski krupnik i cytrynowe ptasie mleczko z czekoladą.
Remigiusz Rączka odwiedza Karczówkę w Kielcach. W XVII w. w podziękowaniu za oddalenie zarazy wzniesionotu kościół i klasztor bernardyński. Karczówka to także ważne miejsce historyczne jedno z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku klasztor objęli księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego, którzy organizują tu m.in. spotkaniamedytacyjne czy rekolekcje z postem św. Hildegardy. W tym odcinku Remigiusz przygotowuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.
Paulina W (gość)
**Montażyści
31.10.2021 10:51Jarosław Górny (gość)
*Montarzyści
26.09.2021 10:45Jarosław Górny (gość)
Klasztor Św. Jadwigi Śląskiej z odcinka 23 znajduje się w Opolu-Czarnowąsach (Czarnowąsy od 01.01.2017 są dzielnicą Opola) a nie, jak to opisali motarzyści - w Czarnowąsach.
26.09.2021 10:44Telemagazyn z wydaniem magazynowym: