Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki

Zmartwychwstanki ze Stryszawy, Polska 2023

Szef kuchni Remigiusz Rączka odwiedza zgromadzenia zakonne w różnych regionach Polski. W programie przygotowuje dania między innymi z wytwarzanych przez zakonników produktów.

  • Czas trwania: 25 minut, Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Reżyseria: Aneta Chwalba
  • Prowadzący: Remigiusz Rączka

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki w telewizji

ZwińRozwiń

Prowadzący

  • Remigiusz Rączka

Twórcy

  • Aneta Chwalba Scenariusz
  • Aneta Chwalba Reżyseria

Opis programu

ZwińRozwiń

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor sióstr zmartwychwstanek w Stryszawie w Beskidzie Żywieckim, gdzie w latach 60. przyjeżdżał co roku na wakacje Prymas Stefan Wyszyński. Dziś jest to popularne miejsce rekolekcyjnei wypoczynkowe. Wspólnie z siostrą Angeliną, Remigiusz przygotowuje słynny stryszawski krupnik i cytrynowe ptasie mleczko z czekoladą.

Remigiusz Rączka odwiedza Karczówkę w Kielcach. W XVII w. w podziękowaniu za oddalenie zarazy wzniesionotu kościół i klasztor bernardyński. Karczówka to także ważne miejsce historyczne jedno z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku klasztor objęli księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego, którzy organizują tu m.in. spotkaniamedytacyjne czy rekolekcje z postem św. Hildegardy. W tym odcinku Remigiusz przygotowuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.

Komentarze

Skomentuj
  • Paulina W (gość)

    **Montażyści

    31.10.2021 10:51
  • Jarosław Górny (gość)

    *Montarzyści

    26.09.2021 10:45
  • Jarosław Górny (gość)

    Klasztor Św. Jadwigi Śląskiej z odcinka 23 znajduje się w Opolu-Czarnowąsach (Czarnowąsy od 01.01.2017 są dzielnicą Opola) a nie, jak to opisali motarzyści - w Czarnowąsach.

    26.09.2021 10:44

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: - Głosów: 0

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×