Klub lekkich smakołyków

The Hi-Lo Club, Wielka Brytania 2005

Silvana Franco chce przekonać widzów, że zdrowe jedzenie nie musi być pozbawione smaku. W każdym odcinku przygotowuje posiłek składający się z trzech dań o niskiej zawartości tłuszczu.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy

Klub lekkich smakołyków w telewizji

Opis programu

Silvana Franco jest zwolenniczką zdrowej kuchni. Pragnie jednak pokazać, że zdrowa żywność nie ogranicza się do listków sałaty. Prezentuje przepisy na potrawy, które są zarazem zdrowe, smaczne i twórcze. Czasem bowiem także i w kuchni warto użyć wyobraźni. Według Silvany Franco zdrowy posiłek nie musi składać się wyłącznie z zieleniny i soku z marchwi. Na rynku istnieje bowiem wiele produktów, które bogate są w składniki odżywcze, a przy dobrze smakują i nie dodają kilogramów. Silvana zaprasza do swojego stylowego apartamentu sześć kobiet, każdą z innym podejściem do spraw żywienia. Chce je przekonać, że zdrowe jedzenie nie musi być pozbawione smaku. W każdym odcinku Silvana przygotowuje posiłek składający się z 3 dań o niskiej zawartości tłuszczu, ale pełen witamin i minerałów. Wśród serwowanych przez nią potraw znajdziemy m.in. dynię z rożna i tortillę z fetą i humusem z awokado. Silvana stara się jak najbardziej urozmaicić potrawy, by zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Silvana Franco - urodziła się w Derby, ale w jej żyłach płynie włoska krew. Pochodzi z wielodzietnej rodziny, w której od zawsze przykładało się dużą wagę do jedzenia. Dlatego Silvana dość szybko odkryła, że gotowanie jest jej pasją. Karierę zaczynała jako stażystka w BBC Vegetarian Good Food Magaizne. Szybko odkryto jej talent i nawiązano z nią stałą współpracę. Przełomowym momentem okazało się spotkanie z Ainsleyem Harriottem - sławnym kucharzem i prezenterem, które zaowocowało pierwszymi występami na wizji. Dziś Silvana jest popularną prezenterką. Prowadzi także własną firmę Food Media. Jest także autorką kilku książek kucharskich.