Kreatywni

2016

Czas trwania:14 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Dokument/Reportaż

Kreatywni w telewizji

  • Paweł Misztal

    Montaż

  • Tomasz Smyk

    Zdjęcia

Opis programu

1. DOSSIER: MIŁOŚNICY KAWY Marcin Rzońca dziennikarz, fotograf, operator TV, autor bloga popularcoffee Jasiek Szurek - barista, mistrz Polski Aeropress 2017 Chociaż mówi się, że kawa w Polsce była obecna już po zwycięstwie Sobieskiego pod Wiedniem, to dopiero w XXI wieku przeżywa apogeum swojej świetności. Po latach parzenia kawy zalewajki, po turecku, w tygielku, ekspresie przelewowym czy wreszcie ciśnieniowym, przyszła pora na metody alternatywne. Idąc do kafejki, możemy liczyć już nie tylko na filiżankę aromatycznego espresso czy latte, ale też na kawę z aeropresu czy chemexu. Co więcej, możemy wybierać spośród kaw naturalnych albo mytych, wypalanych w różnym stopniu, pochodzących z określonego regionu świata, a nawet konkretnej farmy w Afryce czy Ameryce Płd. To jednak tzw. czynnik ludzki, czyli ręka, wiedza i doświadczenie roastera czy baristy sprawia, że kawa osiąga finalny smak. W programie "Kreatywni" pokazujemy ludzi z Lublina, którzy tę tajemną wiedzę posiedli. Jasiek Szurek to tegoroczny Mistrz Polski Aeropress, czyli mistrz w parzeniu kawy metodą alternatywną w tzw. aeropresie. Przygotowywanie przez niego kawy to prawdziwe misterium. Tworzy odpowiednią mieszankę ziaren (używa wagi i sam decyduje o proporcjach), miele to wszystko ręcznie w młynku z żarnami ceramicznymi, schładza wodę do odpowiedniej temperaratury (termometr), ustala nawet skład minerałów w wodzie, by naciągnęła odpowiednio aromat i smak. Potem trafia to do aeropresu z odpowiednim filtrem, a reszta. Reszta jest tajemnicą mistrza. Marcin Rzońca to popularny bloger kawowy, cytowany chętnie przez kawowych potentatów i dystrybutorów, autor bloga popularcoffee. Nie tylko edukuje, ale też w swoich wpisach na blogu, umieszcza kawę w popkulturowym kontekście. Odwiedza palarnie kawy, najlepsze lokale polskie i zagraniczne, bierze udział w kawowych festiwalach, degustacjach, mistrzostwach. Potrafi wstać o 3 rano, by zaparzyć kawę nad brzegiem jeziora. Nam panowie opowiedzieli o swoich kawowych fascynacjach i planach; pochwalili się też umiejętnościami parzenia wyśmienitej kawy metodami alternatywnymi.