Kuchnia Jagiellonów
Polska 2024
Autorzy przedstawiają czasy dynastii Jagiellonów z perspektywy kulinarnej. Wbrew wyobrażeniom spożywano wtedy nie tylko tłuste mięsiwa popijane miodem. Jadano dużo owoców, warzyw, zup i wypieków.
Reżyseria:Jerzy Grabowski
Czas trwania:26 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Galeria
Jerzy Grabowski
Reżyseria
Łukasz Modelski
Scenariusz
Łukasz Modelski
Prowadzący
Opis programu
Cykl przedstawiający czasy dynastii Jagiellonów od strony kuchni. A kuchnia tamtych czasów to nie tylko tłuste mięsiwa suto podlewane miodem. To kuchnia pełna finezji, owoców, warzyw, zup, wypieków. Kuchnia zwana dziś litewską kształtowała się przede wszystkim w wieku XVIII i XIX, niełatwo jest więc odnaleźć dziś średniowieczne przepisy. W kolejnym odcinku prowadzący proponuje barszcz. Jagiellonowie nie jedli barszczu czerwonego z buraków. Przysmakiem był barszcz szczawiowy na ciepło lub jako chłodnik. Drugą potrawą jest tarta gruszkowa ze śmietaną i orzechami.