Kuchnia Jagiellonów

Polska 2024

Autorzy przedstawiają czasy dynastii Jagiellonów z perspektywy kulinarnej. Wbrew wyobrażeniom spożywano wtedy nie tylko tłuste mięsiwa popijane miodem. Jadano dużo owoców, warzyw, zup i wypieków.

Reżyseria:Jerzy Grabowski

Czas trwania:26 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Kuchnia Jagiellonów w telewizji

Galeria

Kuchnia Jagiellonów - Program
Kuchnia Jagiellonów - Program
Kuchnia Jagiellonów - Program
Kuchnia Jagiellonów - Program
Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Kuchnia Jagiellonów - Program
  • Jerzy Grabowski

    Reżyseria

  • Łukasz Modelski

    Scenariusz

  • Łukasz Modelski

    Prowadzący

Opis programu

Cykl przedstawiający czasy dynastii Jagiellonów od strony kuchni. A kuchnia tamtych czasów to nie tylko tłuste mięsiwa suto podlewane miodem. To kuchnia pełna finezji, owoców, warzyw, zup, wypieków. Kuchnia zwana dziś litewską kształtowała się przede wszystkim w wieku XVIII i XIX, niełatwo jest więc odnaleźć dziś średniowieczne przepisy. W kolejnym odcinku prowadzący proponuje barszcz. Jagiellonowie nie jedli barszczu czerwonego z buraków. Przysmakiem był barszcz szczawiowy na ciepło lub jako chłodnik. Drugą potrawą jest tarta gruszkowa ze śmietaną i orzechami.