Kuchnia Jagiellonów

Moskwa, Krym i Karaimi, Polska 2024

Autorzy przedstawiają czasy dynastii Jagiellonów z perspektywy kulinarnej. Wbrew wyobrażeniom spożywano wtedy nie tylko tłuste mięsiwa popijane miodem. Jadano dużo owoców, warzyw, zup i wypieków.

  • Czas trwania: 26 minut, Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Reżyseria: Jerzy Grabowski
  • Prowadzący: Łukasz Modelski

Kuchnia Jagiellonów w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Łukasz Modelski

Twórcy

  • Jerzy Grabowski Reżyseria
  • Modelski Lukasz Autor
  • Łukasz Modelski Scenariusz

Opis programu

ZwińRozwiń

Autorzy programu przedstawiają czasy dynastii Jagiellonów z perspektywy kulinarnej. Wbrew wyobrażeniom spożywano wtedy nie tylko tłuste mięsiwa popijane miodem. To kuchnia pełna finezji, owoców, warzyw, zup i wypieków. Jej tajemnice zdradzi widzom Łukasz Modelski.

Cykl przedstawiający czasy dynastii Jagiellonów od strony kuchni. A kuchnia tamtych czasów to nie tylko tłuste mięsiwa suto podlewane miodem. To kuchnia pełna finezji, owoców, warzyw, zup, wypieków. Kuchnia zwana dziś litewską kształtowała się przede wszystkim w wieku XVIII i XIX, niełatwo jest więc odnaleźć dziś średniowieczne przepisy. W kolejnym odcinku prowadzący proponuje barszcz. Jagiellonowie nie jedli barszczu czerwonego z buraków. Przysmakiem był barszcz szczawiowy na ciepło lub jako chłodnik. Drugą potrawą jest tarta gruszkowa ze śmietaną i orzechami.

Komentarze

Skomentuj
  • Anna (gość)

    Bardzo ciekawy program. Elementy historii i dawnej kuchni.

    07.06.2020 14:41

Dodaj komentarz

    Ocena społeczności: 10.0 Głosów: 1

    Hity dnia

    Wszystkie hity »

    Logowanie

    Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

    ×