Kuchnia polska XXI wieku

Polska 2009

Gospodarz programu, Wojciech Modest Amaro, jest otwarty na nowe technologie. Jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych.

Czas trwania:5 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Kuchnia polska XXI wieku w telewizji

Opis programu

Kuchnia polska to nie tylko stare receptury, tak jak inne dziedziny życia wciąż rozwija się i przeobraża. Pionierem nowej polskiej kuchni jest Wojciech Modest Amaro. To, co prezentuje to nie czary ale kuchnia polska XXI wieku. "Kuchnia polska XXI" to etiudy kulinarne, które wprowadzą widzów w świat nowoczesnej kuchni opartej na lokalnych produktach. Wojciech Modest Amaro ma bardzo współczesne podejście do wszystkiego, co wiąże się z gotowaniem, jest otwarty na nowe technologie, jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych. Amaro przygotuje m.in. nowy barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku kaczkę czy niecodzienna szarlotkę. Wojciech Modest Amaro jest szefem kuchni restauracji Amber Room i prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie. Ponad piętnaście lat swojej kariery pracował i praktykował u wielu znakomitych szefów kuchni, takich jak: Yannic Alleno z hotelu Le Meurice w Paryżu (3 gwiazdki Michelin), Alain Ducasse z hotelu Plaza Athene w Paryżu (3 gwiazdki Michelin) czy Ferran Adria, z restauracji El Bulli w Roses koło Barcelony (3 gwiazdki Michelin), od 5 lat uważanej za najlepszą restaurację świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir 2007 za wybitny talent. Całe swoje doświadczenie z powodzeniem wykorzystuje w pracy, tworząc współczesną, autorska interpretację kuchni polskiej, otwartej na nowe technologie i kreatywne gotowanie.