Kuchnia polskich Żydów
Kuchnia Żydów polskich, Polska 2021
W kolejnym odcinku poznamy przepis na karaimską gęstą zupę z wołowiny oraz litwacki lokszen kugel, czyli zapiekankę z makaronem.
Czas trwania:26 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Kuchnia polskich Żydów w telewizji
Galeria
Łukasz Modelski
Scenariusz
Jerzy Grabowski
Scenografia
Opis programu
Na antenie TVP Historia nowy cykl Kuchnia Polskich Żydów. Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.