Kuchnia polskich Żydów

Kuchnia Żydów polskich, Polska 2021

W kolejnym odcinku poznamy przepis na karaimską gęstą zupę z wołowiny oraz litwacki lokszen kugel, czyli zapiekankę z makaronem.

Czas trwania:26 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Kuchnia polskich Żydów w telewizji

Galeria

Kuchnia polskich Żydów - Program
Kuchnia polskich Żydów - Program
  • Kuchnia polskich Żydów - Program
  • Kuchnia polskich Żydów - Program
  • Łukasz Modelski

    Scenariusz

  • Jerzy Grabowski

    Scenografia

Opis programu

Na antenie TVP Historia nowy cykl Kuchnia Polskich Żydów. Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.