Makłowicz w podróży

Makłowicz w podróży, Polska 2008–2020

Robert Makłowicz przygotuje regionalne potrawy, a także zaprezentuje informacje na temat odwiedzanego regionu. Wiele z nich to ciekawostki, których próżno by szukać w przewodnikach turystycznych.

  • Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Prowadzący: Robert Makłowicz

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Robert Makłowicz

Twórcy

  • Piotr Mikucki Autor
  • Paweł Lesisz Autor
  • Paweł Lesisz Scenariusz

Opis programu

ZwińRozwiń

Robert Makłowicz zwiedza Banja Lukę - miasto leżące w zachodniej części Bośni i Hercegowiny. W 1869 r. przybyli tu trapiści z Niemiec, którzy założyli opactwo Marii Gwiazdy. Za ich sprawą powstały wciąż działające serowarnia i przyklasztorny browar. W Banja Luce trzeba odwiedzić restaurację Kazamat, która mieści się w dawnej twierdzy. W przeszklonej sali dziennikarz degustuje cielęcinę.

Robert Makłowicz zaprasza w podróż do słowackiej krainy win, czyli Małokarpackiego Okręgu Winiarskiego, położonego na północ od Bratysławy. Malokarpacka Vinna Oblast to chluba słowackiego winiarstwa i jeden z najlepszych terenów do uprawy winorośli w tej części Europy. Działają tu tradycyjne małe winiarnie, jakich wiele np. w okolicach miast Modra i Pezinok, ale także wielkie, nowoczesne zakłady, powołane do życia przez międzynarodowy kapitał. Modra to bardzo ważny punkt na tym szlaku, zwłaszcza w maju i listopadzie, kiedy to w czasie Dni Otwartych Piwnic, można odwiedzac tutejsze winiarnie ze specjalnym paszportem. Zbiera się w nim stempelki z miejsc kolejnych degustacji. Równie wiele winiarni, a właściwie piwnic winnych jest w Pezinku. Najważniejsza znajduje się w piwnicach XIV - wiecznego zamku. Jest to ekspozycja Narodowego Salonu Win Słowackich, który prezentuje wszystkie słowackie regiony winne i ich produkty. W odpowiednio chłodnej i wilgotnej piwnicy można też wynająć specjalne pomieszczenie do przechowywania własnej kolekcji win. Kto się na winach nie zna, może sobie wybrać swoje ulubione na podstawie wyglądu winogron i liści winorośli, a są tu pokazane wszystkie szczepy uprawiane na Słowacji. Zachęcająco wygląda np. rulandskie biele. Kolejny etap podróży po wschodniej Słowacji to Bratysława, która reklamuje się hasłem "Wielkie małe miasto". Ważne elementy w przestrzeni słowackiej stolicy to Dunaj, zamek, katedra św. Marcina i Nowy Most, zwany niegdyś Mostem Słowackiego Powstania Narodowego. Na jego pylonach - co zauważa nasz kulinarny podróżnik - charakterystyczny spodek, czyli znak restauracji UFO. A w słowackich restauracjach najczęściej podawany jest gulasz. Bratysławska Starówka została pieczołowicie odnowiona. Dawny pałac księcia Erdedy'ego został zamieniony w kompleks restauracyjny. Wewnętrzny dziedziniec przykryto szklanym dachem. Na ścianach wiszą dyplomy, które zdobyła restauracja. Przez otwór w ścianie widać kuchnię i jej zapracowany personel. Dalej jest winoteka, a za nią kolejna restauracja o ciekawej nazwie Camouflage. Przed drzwiami rzeźba siedzącego przy stoliku Andy'ego Warhola. W restauracji gotuje pan Jaroslav Židek, który zdobył tytuł najlepszego szefa kuchni na Słowacji roku 2010. Obok restauracji sklepik z delikatesami wytwarzanymi na miejscu. Przychodzą tutaj smakosze z całej Bratysławy i oczywiście turyści.

Komentarze

Skomentuj
  • piotr

    uwielbiam jego programy

    08.02.2017 21:13
  • MisterJack (gość)

    "Dzięki reklamie oglądasz za darmo". A ja myślałem, że dzięki temu, że jestem legalny i płacę co miesiąc abonament!

    30.01.2016 20:53
  • monn (gość)

    jakoś nie przepadam za nim jako za kucharzem, ale fajnie opowiada

    Mój ostatni post: <a href="https://okiemtechfana.wordpress.com/2015/06/16/video-domofony-w-praktyce/" rel="dofollow">Video domofony</a> w praktyce

    16.06.2015 08:06
  • Foodfan

    Niestety kolejny minus za program o Hawanie - p. Robert nie był łaskaw przedstawić drugiego ze swoich muzycznych gości, który wyraźnie na to czekał, a później starał się ukryć zniesmaczenie tym faktem. To duża wpadka, brak kultury, i to nie po raz pierwszy zresztą.

    Minusik też za brak jakiejkolwiek informacji o spożywanym winie.

    Poza tym bardzo ciekawe!

    29.04.2015 03:53
  • adshop@...

    Acha - i jeszcze doprowadza do szału usilne, pretensjonalne narzucanie nazywania limonek "lajmkami". Kompletnie bez sensu i nie przystoi.

    17.04.2015 15:28
  • Foodfan (gość)

    Świetny program, oglądam wszystkie nowe odcinki oraz część powtórek. Piękna polszczyzna, ciekawe konstrukcje, często zabawne, dobra dykcja, stylistyka. Bardzo ładnie opowiedziane. Niestety jeszcze nie sprawdziłem żadnego przepisu. Razi niestety wtykanie paluchów w prezentowane na straganach i ladach potrawy i produkty, często nie tylko zbliżanie palców, ale dotykanie, wkładanie i odkładanie z powrotem. Przecież inni ludzie to kupują i będą jeść - bardzo nieeleganckie zachowanie. Trzeba zachować większy dystans. Niestety też martwi słaba znajomość angielskiego przez Robert Makłowicz na poziomie tzw. "small talk", czyli podtrzymywania rozmowy. Istniej mnóstwo dobrze znanych zwrotów, które wiadomo jak i kiedy zastosować w konwersacji, jednak p. Makłowicz ich nie stosuje, bo chyba nie zna, przez co rozmowy są drętwe, sztuczne, czasem widać zakłopotanie. Zamiast łagodnego przechodzenia do kolejnych etapów rozmowy lub reagowania na to się dzieje, p. Makłowicz zaczyna wydawać rozkazy, i pospieszać, przez co wygląda to nawet czasem na impertynencję.

    05.04.2015 16:41
  • Do ...Dyabeł (gość)

    To jest forum, a nie lekcja polskiego. Jak masz problem to tłumacz to swoim dzieciom ;)

    30.03.2014 09:36
  • ShastaMan (gość)

    Fajny gosciu :) Ciekawie opowiada.Bardzo lubie ogladac jego program.

    16.07.2013 13:24
  • piotr (gość)

    Pan robert powinien sie dowiedziec jak wymawia sie niektore slowa w obcych jezykach.Ostatnio powiedzial ze ma "czlonki na patelni" zamiast "penne" powiedzial "pene", co we wloskim znaczy wlasnie czlonek w sensie organu meskiego.

    26.06.2013 13:26
  • Dyabeł (gość)

    Do Mochera. Proszę pisać po polsku: ę, ą, ć itd!

    21.04.2013 11:32
  • Mocher (gość)

    Bardzo go lubie ogladac

    21.04.2013 08:54
  • Robert (gość)

    Wzorowy program . Połączenie przepisów kulinarnych z podróżowaniem i historią , Doskonale .

    12.04.2013 09:32
  • kamil (gość)

    fajny

    24.02.2013 11:15
  • km (gość)

    DELHI ! Nie Dehli !

    02.09.2012 11:22
  • TylkoPO (gość)

    Smuda na prezydanta :)

    17.06.2012 12:04
  • ... (gość)

    powtarzają to już chyba 3 albo 4 razy. Same powtórki w TV

    16.10.2011 07:01
  • ... (gość)

    bardzo dobry program.

    08.08.2010 12:43
  • ... (gość)

    przepis na sałatkę

    02.08.2009 11:59

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: 6.4 Głosów: 101

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×