Okrasa łamie przepisy

Czas na jajka, Polska 2019

Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków i na ich podstawie przygotuje smaczne dania, m.in. zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek.

  • Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Prowadzący: Karol Okrasa

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Karol Okrasa

Twórcy

  • Józef Szymura Zdjęcia
  • Jarosław Frankowski Zdjęcia
  • Sławomir Orman Zdjęcia
  • Tomasz Rostworowski Scenariusz
  • Karol Okrasa Scenariusz
  • Jolanta Mąkosa Scenografia

Opis programu

ZwińRozwiń

Kulinarnie Wielkanoc kojarzy się z jajkami, często kolorowymi. W Polsce jajka często spożywa się na śniadanie. Uważa się je za pokarm wysokowartościowy i lekki. Kiedyś przypisywano im lecznicze, a nawet magiczne właściwości. W staropolskich książkach kucharskich można znaleźć ciekawe receptury na potrawy z jaj - z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami, a nawet z ikrą karpia. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków i na ich podstawie przygotuje smaczne dania, m.in. zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek.

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Kulinarnie każdemu Polakowi okres Wielkanocy kojarzy się właśnie z jajkiem, często barwnie ukraszonym. Na co dzień jajko zazwyczaj spożywamy na śniadanie. A jakie potrawy z jaj jadali dawni Polacy? Od wieków jajo uważane było za pokarm wartościowy, lekki, przypisywano mu nawet lecznicze czy wręcz magiczne własności. W staropolskich książkach kucharskich znajdziemy receptury na potrawy z jaj z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami a nawet z ikrą z karpia. Zaletą jaj jest szybki czas przygotowania i delikatny smak, który pasuje do wielu najrozmaitszych składników. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków, ale oczywiście złamie je na swoją modłę. Karol zaprezentuje trzy potrawy: 1/ Omlet ze śledziem i szparagami; 2/ wzorowana na angielskiej potrawie bread and butter zapiekanka z jaj, śmietanki i bułeczek; 3/ omlet z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków.

Komentarze

Skomentuj
  • Adrian (gość)

    Program i potrawy rewelacja! Sam robię takie kulinarne doświadczenia jak karol okrasa podziwiam i czekam na kolejne złamanie okrasy☺️😋pozdrawiam serdecznie!

    31.01.2019 20:29
  • Henio (gość)

    Fajne przepisy ale tylko dla bogaczy ,czas aby mówił o cenie bo dla zwykłych zjadacza chleba nie osiągalne.

    13.01.2019 13:18
  • Mario2791 (gość)

    Panie Karolu Super przepisy starodawnej kuchni robią furorę. Sam przygotowuję posiłki i tym po prostu się "bawię". Oby tka dalej. A Ci, którzy krytykują Pana to zapewniam, że są bez rozumu lub okaleczyła natura. Podejrzewam, że ich dziadkowie byli ze wsi jak również rodzice, którzy na nich robili całe życie. Nie dać 2 dni jedzenia i cóż oblizywanie paluszków będzie im bardzo smakowało.

    16.12.2018 22:17
  • Wiktor (gość)

    Panie Karolu wszystko ok i tak trzymać , ale oblizywanie tych paluchow to mógłby Pan sobie odpuścić

    20.05.2018 12:57
  • Mistrz Kuchni

    Siema! Wszyscy co krytykują Karola mają poprzestawiane w głowach ... to jest normalne gotując w plenerze .. ma niesamowite pomysły na stara Kuchnię Polską . Skoro tacy KRYTYCY to pewnie PRAWA RĘKA SANEPIDU .. ludzie na budowlance jest tak że się pluję na łyżeczkę,wyciera o bluzę i miesza kawę i tak przez 30 lat... i ludzie szczerze mówiąc są OKAZAMI ZDROWIA w wieku 50 lat . pozdro . Karol rób swoje ... pycha Królik

    02.03.2018 20:37
  • Jadzia (gość)

    Jak z fasolą do klipów ?ugotowac? I ile na 1 kl miesa

    15.01.2018 17:53
  • Darek W (gość)

    Karol tak trzymaj. Nie ma to jak być szczęśliwym w tym co się robi. Uważam że Ci co krytykują Cię za brak chigieny w trakcie gotowania nie mają pojęcia co piszą. Jak można nie oblizać palców lub łyżki podczas gotowania. Każdy to robi tylko nie każdy się przyzna do tego. Pie....c to Gotujesz SUPER i tak trzymaj. Inspiruj mlode pokolenie do tego żeby próbowali przywrócić stare dobre polskie przepisy. Sam też odtwarzam je i powiem szczerze że miód malina. Pozdrawiam i oby tak dalej.

    01.10.2017 12:03
  • psikuta (gość)

    higiene chcą lewackie muły i bułkę przez bibułkę :-D gotujesz dla siebie w programie to po kiego pilnować higieny,nie kumam :-/

    01.09.2017 21:14
  • Paweł.Kraków (gość)

    ja to powiem tak, Karol miej te brudne komentarze pod swoimi paznokciami i olej to,jestes gites kucharz nawet jak oblizujesz palce, a te pajace niech dalej żrą w swoich restauracyjkach tylko ciekaw jestem czy wiedza co kucharze nieraz robia na zamknietej kuchni :-D gotujesz w plenerze i oni chca higiene :-D rób dalej swoje i pozdrawiam z Krakowa

    01.09.2017 21:08
  • Zykfryt77 (gość)

    Ta wasza higiena....? Ludzie czy zdajecie sobie sprawę z jaką ilością zarazków i bakterii wasz organizm walczy rano w drodze z sypialni do łazienki??? Nasiusiajcie sobie na brudny zkaleczony palec...albo biegiem do lekarza po zastrzyk od tężca? Życzę dużo zdrowia i rozumu bo bez tego nie da się żyć. Pozdrawiam...

    26.01.2017 00:34
  • Kucharka domowa (gość)

    Wszystko fajnie kolorowo i ciekaawie. Tylko Panie Okrasa nie wolno uzywac oleju a tym bardziej oliwy do smazenia. Powinien Pan to wiedziec jakie sa zle konsekwencje odbijajace sie na zdrowiu po owym uzywaniu olejow i oliw. Smalec ...najlepiej gesi i olej kokosowy ewentualnie maslo klarowane . Zdrowia to Pan nireklamuje niestety. Z ta liminka tez chyba Pan przesadza.....

    09.01.2017 15:44
  • lubiący czyste jedzenie (gość)

    Nie łam przepisów tylko sam się przełam i dostosuj do elementarnych zasad higieny. Obrzydliwe i obleśne. Te paluchy z obgryzionymi paznokciami najpierw do jedzenia potem do gęby i znowu do jedzenia. Rzygać się chce. błeeeeeee

    22.10.2016 15:46
  • Kkk (gość)

    Francuskie pieski od higieny, proszę was, nie oglądajcie programu pana Karola...

    10.07.2016 15:24
  • barany (gość)

    Widząc docinki u polaczków robi mi się słabo. Ciekaw jestem czy osoby piszące komentarze o czystości i higienie sami ich przestrzegają?? Złośliwość u zawiść nie zna granic. Baranki które się dowartościowują takimi głupotami.

    28.03.2016 13:35
  • sonar (gość)

    gość pseudo"miód i limonka" powinien poświęcić trochę uwagi higienie przygotowywania posiłków

    12.02.2016 14:26
  • jacek (gość)

    Widząc taki brak higieny u tak popularnego kucharza czuję się trochę nie komfortowo zamawiając obiad w "zwykłej" restauracji.

    15.01.2016 15:55
  • enoseler (gość)

    okrasa,te Twoje paluszki wszędobylskie,jakiej są świeżości, jak je wkładasz to tu i tam? OBRZYDLIWOSĆ!!!

    12.01.2016 19:48
  • epi (gość)

    Panie Okrasa! Jeżeli Pana w szkole nie nauczyli podstawowych zasad higieny podczas przyrządzania posiłków to mógł to Pan z domu wynieść.Czy dziadek,babcia,mama tak oblizywali palce,łyżki wkładając je ponownie do potrawy?Obrzydzenie bierze ,patrząc na to gotowanie.

    25.11.2015 16:49
  • TK (gość)

    Bardzo chetnir ogladalam ten program ale jak p.karol zaczal bez przerwy oblizywac palce wycierac rece w spodnie bardzo mnie to zniechecilo do ogladania a sxkoda bo progrm niezly

    11.11.2015 16:54
  • ela (gość)

    bardzo proszę o przepis na ten chlebek albo link do filmu z tego odcinka adres elzbieta 873@gmail.com

    17.09.2015 07:59
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: 3.0 Głosów: 2

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×