Okrasa łamie przepisy

Kuchnia polska. Trzy omlety, Polska 2023

Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o omletach. Są one potrawami popularnymi na całym świecie, od Francji i Włoch poczynając, na Iranie, Indiach i Japonii kończąc.

  • Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Reżyseria: Tomasz Rostworowski
  • Prowadzący: Karol Okrasa

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Karol Okrasa

Twórcy

  • Piotr Janczar Zdjęcia
  • Adam Kubiak Zdjęcia
  • Tomasz Rostworowski Scenariusz
  • Karol Okrasa Scenariusz
  • Jolanta Mąkosa Scenografia
  • Tomasz Rostworowski Reżyseria

Opis programu

ZwińRozwiń

Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o omletach. Są one potrawami popularnymi na całym świecie, od Francji i Włoch poczynając, na Iranie, Indiach i Japonii kończąc. Propozycje Karola to piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek, omlet we francuskim stylu, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw i podany z ostrym sosem, a także omlet z kompozycją z warzyw w orientalnym stylu i podany z sosem z awokado.

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o omletach. Ponoć omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI wieku. Słynna książka "La cuisiniere bourgeoise", czyli Kucharka mieszczańska z 1746 roku zawiera wiele przepisów na omlet. Jej polskie tłumaczenie Wojciecha Wielądki pod nazwą "Kucharz doskonały", także podaje przepis na omlet, ale jeszcze pod francuską nazwą. Legenda głosi, że wielką miłośniczką omletów była królowa Marysieńka, żona króla Jana III Sobieskiego i córka francuskiego markiza. W XIX wieku autor pierwszych polskich bestselerów kulinarnych, Jan Szyttler zostawił po sobie liczne przepisy na omlet, w tym nawet na omlet ze śledziami. Dziś omlet, choć z prostych składników, może być za sprawą wykonania i wykwintnych dodatków daniem niezwykle wytwornym. Dobry omlet wymaga ręki mistrza. Dziś omlety są potrawami popularnymi nie tylko we Francji, ale i na całym świecie od Hiszpanii i Włoch poczynając, na Iranie, Indiach i Japonii kończąc. Propozycje Karola: 1/ piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek; 2/ omlet, we francuskim stylu, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw i podany z ostrym sosem; 3/ omlet z kompozycją z warzyw w orientalnym stylu i podany z sosem z awokado.

Komentarze

Skomentuj
  • ARTUR (gość)

    Witam serdecznie! Jestem wielkim fanem programu OKRASA LAMIE PRZEPISY i chciałbym poprosić aby mistrz Okrasa złamał Przepis na ZALEWAJKE.Mam nadzieję że zobaczę ten Złamany przepis w jednym z odcinków. Pozdrawiam. Mistrza OKRASE i cała Ekipe

    14.03.2022 18:47
  • Marta. (gość)

    Potrzebuję przepisy z sobotniego programu Konkretnie na strogonowa. Podeśle mi ktoś proszę

    06.12.2021 14:35
  • Piott (gość)

    Super program Panie Karolu! Najlepszy program kucharski. O normalnym gotowaniu - można się najeść i wygląda super. Niech się Pan nie przejmuje tymi komentarzami Wielce Oburzonych Pań i Panów Ą i Ę.

    01.08.2021 11:40
  • Gaga (gość)

    Uważam że program super fajne pomysły można się czegoś nauczyć jeżeli się komuś nie podoba to nie musi oglądać zastanawiam się skąd u ludzi tyle jadu

    17.04.2021 13:33
  • Kultura (gość)

    Karolek Okraska swoim infantylnym gaworzeniem psuje osobom na poziome całą przyjemność z oglądania jego programów. Chyba w tylko w Polsce jest ten żałosny, prymitywny, niesmaczny zwyczaj zdrabniania nazw w rozmowach dorosłych. Brzmi to bardzo głupio i aż prosi się o zakaz takiej dziecinady przynajmniej w telewizji publicznej. To są bardzo złe wzorce zachowania dla młodzieży i napaść na standardy językowe. Jeszcze 30 lat temu nie do pomyślenia. Rybka na talerzyku z widelczykiem, masełkiem, ziemniaczkami, kopereczkiem, oliweczką, marcheweczką, ... Niedobrze się robi!

    01.03.2021 13:09
  • Kultura (gość)

    Karolek Okraska swoim infantylnym gaworzeniem psuje osobom na poziome całą przyjemność z oglądania jego programów. Chyba w tylko w Polsce jest ten żałosny, prymitywny, niesmaczny zwyczaj zdrabniania nazw w rozmowach dorosłych. Brzmi to bardzo głupio i aż prosi się o zakaz takiej dziecinady przynajmniej w telewizji publicznej. To są bardzo złe wzorce zachowania dla młodzieży i napaść na standardy językowe. Jeszcze 30 lat temu nie do pomyślenia. Rybka na talerzyku z widelczykiem, masełkiem, ziemniaczkami, kopereczkiem, oliweczką, marchewczką, ... Niedobrze się robi!

    01.03.2021 13:09
  • Kucharz (gość)

    Więcej takich kucharzy i takich programów Okrasa łamanie przepisy. Dzięki temu programu bardzo urozmaiciłam swoją kuchnię i nie tylko ja ale też znajome. i przynajmniej jest co oglądać w telewizji. Telewizjo Polska nadawajcie program z przepisami o. okrasy jak najdłużej. A Ci co zazdroszczą nie ogladajcie tego ale też proszę nie obrażać p. Okrasy bo to tylko o Was źle świadczy.

    05.12.2020 23:37
  • Rybka (gość)

    Najlepszy polski kulinarny program. Pan Okrasa jest niesamowity i zwyczajny tak jak większość gospodyń domowych. A jego przepisy kulinarne są po prostu idealne. Przy tym zawsze zaznacza że On uwielbia kolendrę ale można użyć innej zieleniny. Więc nie czepiacie się jego kolendry i paluchów tylko uważnie słuchajcie co mówi. Poza tym większość jego przepisów jest w umiarkowanej cenie. A to w dzisiejszych czasach bardzo ważne. Aby program z jego udziałem trwał jak najdłużej.

    05.12.2020 23:29
  • hehehe (gość)

    Jakie czysciochy a wy nie oblizujecie swoich paluchow ????????????Dorosli ludzie a jak dzieci ....."plosę pani a Krol oblizał palce"ZENUAAAAAAA Pozdro Panie Karolu :)

    03.09.2020 11:58
  • Jadzia (gość)

    Jadzia bladzia miotle se wsadza

    06.07.2020 16:05
  • Jakieś stare babsko chyba (gość)

    Co za wstrętne przebrzydłe grube basko wypisuje te komentarze weź się utop pacanko albo worek na łeb i kible szorować!!!!!

    06.07.2020 16:02
  • Kyniomyniomiesiącpotem (gość)

    Paluchy paluchy och te paluchy!!!

    18.05.2020 21:11
  • Jadzia (gość)

    Dlaczeo ten program ( obledny i wstretny !!!) jest jeszcze na antenie TVP ? Won !!!

    26.04.2020 12:37
  • Nie oblizuj paluchow (gość)

    Okrasa - zaraz zwymiotuje na ten widok !

    26.04.2020 12:35
  • szlag by to... (gość)

    Karolu Kolendra - wez sie ogarnij! Przestan oblizywac te swoje paluchy ! To zaczyna byc wstretne i zalosne !!! Ten program stacza sie po rowni - kto chce ogladac faceta, ktory tak sie zachowuje ? Gdzie tu kucharskie pojecie przyzwoitosci i czastosci podczas przygotowywania potraw ? Przestan podawac to swoje jedzenie na kamieniach i deskach ! Do tego sluza telerze ! Chcesz byc oryginalny - a jestes OBLEDNY I WSTRETNY !!! Dosc Okrasy w telewizji !!! Precz z toba - Kolendro przebrzydla !

    26.04.2020 12:31
  • Edgar (gość)

    Dla siebie gotuje i paluchy moze oblizac. Jego cyrk jego małpy.

    16.02.2020 00:23
  • Kisio (gość)

    Gościu weź że zostaw w spokoju te paluchy.

    07.02.2020 18:40
  • Krzysio (gość)

    Karol Okrasa łamie.... tasa

    04.02.2020 19:11
  • Kysiopysio (gość)

    Paluchy i wszystko w tym temacie...

    04.02.2020 19:07
  • Kysiomynio (gość)

    Paluchy bleee!!!

    04.02.2020 19:06
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: 3.0 Głosów: 2

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×