Okrasa łamie przepisy

Sery z Żuław, Polska 2020

Wytwarzanie serów dojrzewających na Żuławach rozpoczęto już w czasach krzyżackich, ale dopiero przybycie niderlandzkich osadników w XVI wieku przyspieszyło rozwój lokalnego serowarstwa.

  • Gatunek: Magazyn kulinarny
  • Prowadzący: Karol Okrasa

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Karol Okrasa

Twórcy

  • Tomasz Rostworowski Scenariusz
  • Karol Okrasa Scenariusz
  • Jolanta Mąkosa Scenografia
  • Józef Szymura Zdjęcia
  • Jarosław Frankowski Zdjęcia
  • Sławomir Orman Zdjęcia

Opis programu

ZwińRozwiń

Karol Okrasa kontynuuje kulinarną podróż po Żuławach. Tym razem szef kuchni przyjrzy się historii serów. Na Żuławach produkowano jedne z pierwszych serów dojrzewających na ziemiach polskich. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w czasach krzyżackich, ale dopiero przybycie niderlandzkich osadników w XVI wieku przyspieszyło rozwój lokalnego serowarstwa. Wysokie umiejętności i wiedza przywieziona z Holandii, staranność i czystość, a także wydajność krów z lokalnych pastwisk zapewniły serom żuławskim niezwykłą renomę.

Karol kontynuuje kulinarną podróż po Żuławach. Tym razem zajmie się historią serów żuławskich. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych na naszych ziemiach. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w czasach krzyżackich, ale dopiero przybycie niderlandzkich osadników w XVI wieku przyspieszyło rozwój lokalnego serowarstwa. Wysokie umiejętności i wiedza przywieziona przez nich z Holandii, staranność i czystość, ale przede wszystkim obfitość soczystych żuławskich pastwisk zapewniła tym serom niezwykłą renomę. W dawnej Rzeczpospolitej były niezwykle cenione, zwłaszcza przez polską szlachtę. Produkowane przez kilka wieków aż do 1945 roku sery trafiały na stoły smakoszy Berlina, Królewca, Torunia a nawet Moskwy. Po wojnie zniknęły wraz z potomkami niderlandzkich osadników. Po kilkudziesięciu latach grupa zapaleńców postanowiła odtworzyć recepturę i sposoby wytwarzania tych serów. Jak wygląda produkcja żuławskiego sera, jaka była jego historia i jakmożna go wykorzystać do potraw? Oto zadania Karola w tym odcinku. Karol zaprezentuje trzy propozycje potraw z serami żuławskimi. Pierwszą będzie pieczona perliczka pod chrustem z sera i szpinaku. Druga to kotleciki z sera żuławskiego i ciecierzycy w aromatycznym sosie. A trzecia to kwaśna zupa z klopsami i młodym serem żuławskim.

Komentarze

Skomentuj
  • szlag by to... (gość)

    Precz z tym " oblizywaczem " wlasnych paluchow !!! Wstretne i niehigieniczne !!!

    03.01.2020 10:50
  • Nie oblizuj paluchow (gość)

    Bylo by wszystko do przyjecia, ale... Pan Okrasa powinien przestac oblizywac te swoje palce podczas prezentacji programu ! To takie nieestetyczne i wcale nie zacheca do jedzenia ! P.Okrasa - opamietaj sie Pan !

    03.01.2020 10:45
  • Boruta (gość)

    Bakłażany smarujemy olejem przed smażeniem czy nie?

    03.10.2019 18:47
  • Adrian (gość)

    Program i potrawy rewelacja! Sam robię takie kulinarne doświadczenia jak karol okrasa podziwiam i czekam na kolejne złamanie okrasy☺️😋pozdrawiam serdecznie!

    31.01.2019 20:29
  • Henio (gość)

    Fajne przepisy ale tylko dla bogaczy ,czas aby mówił o cenie bo dla zwykłych zjadacza chleba nie osiągalne.

    13.01.2019 13:18
  • Mario2791 (gość)

    Panie Karolu Super przepisy starodawnej kuchni robią furorę. Sam przygotowuję posiłki i tym po prostu się "bawię". Oby tka dalej. A Ci, którzy krytykują Pana to zapewniam, że są bez rozumu lub okaleczyła natura. Podejrzewam, że ich dziadkowie byli ze wsi jak również rodzice, którzy na nich robili całe życie. Nie dać 2 dni jedzenia i cóż oblizywanie paluszków będzie im bardzo smakowało.

    16.12.2018 22:17
  • Wiktor (gość)

    Panie Karolu wszystko ok i tak trzymać , ale oblizywanie tych paluchow to mógłby Pan sobie odpuścić

    20.05.2018 12:57
  • Mistrz Kuchni

    Siema! Wszyscy co krytykują Karola mają poprzestawiane w głowach ... to jest normalne gotując w plenerze .. ma niesamowite pomysły na stara Kuchnię Polską . Skoro tacy KRYTYCY to pewnie PRAWA RĘKA SANEPIDU .. ludzie na budowlance jest tak że się pluję na łyżeczkę,wyciera o bluzę i miesza kawę i tak przez 30 lat... i ludzie szczerze mówiąc są OKAZAMI ZDROWIA w wieku 50 lat . pozdro . Karol rób swoje ... pycha Królik

    02.03.2018 20:37
  • Jadzia (gość)

    Jak z fasolą do klipów ?ugotowac? I ile na 1 kl miesa

    15.01.2018 17:53
  • Darek W (gość)

    Karol tak trzymaj. Nie ma to jak być szczęśliwym w tym co się robi. Uważam że Ci co krytykują Cię za brak chigieny w trakcie gotowania nie mają pojęcia co piszą. Jak można nie oblizać palców lub łyżki podczas gotowania. Każdy to robi tylko nie każdy się przyzna do tego. Pie....c to Gotujesz SUPER i tak trzymaj. Inspiruj mlode pokolenie do tego żeby próbowali przywrócić stare dobre polskie przepisy. Sam też odtwarzam je i powiem szczerze że miód malina. Pozdrawiam i oby tak dalej.

    01.10.2017 12:03
  • psikuta (gość)

    higiene chcą lewackie muły i bułkę przez bibułkę :-D gotujesz dla siebie w programie to po kiego pilnować higieny,nie kumam :-/

    01.09.2017 21:14
  • Paweł.Kraków (gość)

    ja to powiem tak, Karol miej te brudne komentarze pod swoimi paznokciami i olej to,jestes gites kucharz nawet jak oblizujesz palce, a te pajace niech dalej żrą w swoich restauracyjkach tylko ciekaw jestem czy wiedza co kucharze nieraz robia na zamknietej kuchni :-D gotujesz w plenerze i oni chca higiene :-D rób dalej swoje i pozdrawiam z Krakowa

    01.09.2017 21:08
  • Zykfryt77 (gość)

    Ta wasza higiena....? Ludzie czy zdajecie sobie sprawę z jaką ilością zarazków i bakterii wasz organizm walczy rano w drodze z sypialni do łazienki??? Nasiusiajcie sobie na brudny zkaleczony palec...albo biegiem do lekarza po zastrzyk od tężca? Życzę dużo zdrowia i rozumu bo bez tego nie da się żyć. Pozdrawiam...

    26.01.2017 00:34
  • Kucharka domowa (gość)

    Wszystko fajnie kolorowo i ciekaawie. Tylko Panie Okrasa nie wolno uzywac oleju a tym bardziej oliwy do smazenia. Powinien Pan to wiedziec jakie sa zle konsekwencje odbijajace sie na zdrowiu po owym uzywaniu olejow i oliw. Smalec ...najlepiej gesi i olej kokosowy ewentualnie maslo klarowane . Zdrowia to Pan nireklamuje niestety. Z ta liminka tez chyba Pan przesadza.....

    09.01.2017 15:44
  • lubiący czyste jedzenie (gość)

    Nie łam przepisów tylko sam się przełam i dostosuj do elementarnych zasad higieny. Obrzydliwe i obleśne. Te paluchy z obgryzionymi paznokciami najpierw do jedzenia potem do gęby i znowu do jedzenia. Rzygać się chce. błeeeeeee

    22.10.2016 15:46
  • Kkk (gość)

    Francuskie pieski od higieny, proszę was, nie oglądajcie programu pana Karola...

    10.07.2016 15:24
  • barany (gość)

    Widząc docinki u polaczków robi mi się słabo. Ciekaw jestem czy osoby piszące komentarze o czystości i higienie sami ich przestrzegają?? Złośliwość u zawiść nie zna granic. Baranki które się dowartościowują takimi głupotami.

    28.03.2016 13:35
  • sonar (gość)

    gość pseudo"miód i limonka" powinien poświęcić trochę uwagi higienie przygotowywania posiłków

    12.02.2016 14:26
  • jacek (gość)

    Widząc taki brak higieny u tak popularnego kucharza czuję się trochę nie komfortowo zamawiając obiad w "zwykłej" restauracji.

    15.01.2016 15:55
  • enoseler (gość)

    okrasa,te Twoje paluszki wszędobylskie,jakiej są świeżości, jak je wkładasz to tu i tam? OBRZYDLIWOSĆ!!!

    12.01.2016 19:48
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Ocena społeczności: 3.0 Głosów: 2

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×